Nekoliko zastrašujućih razloga zbog kojih vas itekako treba zanimati COP21 summit u Parizu

Foto: 123rf

SVJETSKI lideri trenutno u Parizu strahuju zbog povećanja globalne tempeture od 2 stupnja Celzijeva. Onima manje informiranima ta malena brojka neće puno značiti, no kontekstu klimatskih promjena koje zahvaćaju planet to je ogromna stvar. Rast prosječne temperature za 2 stupnja svijet bi promijenio na način koji još ne pamtimo, piše CNN.

Potencijalne posljedice? Zamislite distopijsku budućnost u stilu "Mad Maxa".

Već danas suša uništava dijelove svijeta, ostavlja mnoge gladnima i žednima, a globalno zagrijavanje od ta dva stupnja dovelo bi do megasuše, očajničke borbe za pitkom vodom i šumske požare osam puta snažnije od onih s kojima se borimo danas.

Životinje i biljke mogle bi nestajati jedne za drugima, baš poput domina. Propadanje usjeva i podizanje razina mora dovelo bi do valova izbjeglica koje bi bježale iz obalnih gradova, očajnički moleći hranu i sklonište.

Trenutno smo na otprilike 0.85 stupnjeva Celzijevih iznad prosječne temperature Zemlje prije nego je počelo masivno ispuštanje stakleničkih plinova.

U Parizu jedna od najvažnijih konferencija u povijesti

U Parizu se trenutno održavaju sastanci svjetskih lidera na kojima će se pokušati pronaći rješenje i svijet spasiti od klimatskih promjena koje bi ga mogle uništiti. COP21 je nešto što javnosti nije previše poznato, a kratica znači "Conference of Parties". Ovo je 21. konferencija po redu.

Većina znanstvenika slaže se da su za globalno zagrijavanje krive emisije štetnih plinova, pa se trenutno radi na sporazumu prema koiem bi gotovo 200 zemalja trebalo čim prije početi raditi na smanjenju emisije stakleničkih plinova.


Bogatije zemlje trebale bi pomoći siromašnijima kako bi dostigle te ciljeve, kao i da se nose s bijedom koju donose klimatske promjene, poput izbjegličke kriza uzrokovane poplavama obalnih područja.

Kina i SAD su zemlje koje emitiraju najviše stakleničkih plinova na svijetu, a lideri tih velikih igrača već su se sreli u Parizu. Američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping sjeli su jedan na jedan, nakon čega je Obama izjavio kako su istog mišljenja što se tiče smanjenja emitiranja štetnih plinova.

Po prvi put u povijesti, Kina će nametnuti troškove kompanijama koje emitiraju štetne plinove u okoliš.

Iako postoji nada, mnogi ne vjeruju previše da će ovi napori polučiti dovoljno rezultata. Kritičari ne vjeruju da se Kina može nositi s tim zahtjevima.

Francois Hollande, predsjednik Francuske koja je domaćin ove važne konferencije rekao je kako su borba protiv terorizma i globalno zatopljenje usko povezani.

"To su dva velika globalna izazova s kojima se moramo suočiti jer moramo ostaviti našoj djeci više od svijeta oslobođenog od terora, mi im također dugujemo planet zaštićen od katastrofa", istaknuo je.


Trenutno se u Parizu odlučuje u samoj budućnosti planete

Hollande je ponovio da sporazum treba biti sveobuhvatan i obvezujući te mora sadržavati uvjet da se porast temperature održi ispod 2 stupnja Celzija. Odgovor na klimatski izazov mora biti solidaran, iako treba uzeti u obzir radi li se o bogatim ili siromašnim zemljama, rekao je.

"Razvijene zemlje moraju preuzeti povijesnu odgovornost, one su godinama emitirale najviše stakleničkih plinova, brzorastuće ekonomije moraju ubrzati svoju energetsku tranziciju, zemljama u razvoju mora se pomoći u njihovoj prilagodibi klimatskim posljedicama", naglasio je Hollande.

Trenutno se u Parizu odlučuje u samoj budućnosti planete, rekao je i naglasio kako se radi o "povijesnom danu", jer nikad nijedna konferencija nije okupila toliko državnika iz tako velikog broja zemalja.

Pročitajte više