Nekonvencionalni japanski tajkun osuđen na zatvor

TAKAFUMI HORIE, 34-godišnji tajkun čija su mladost, agresivni poslovni potezi i plejbojevski životni stil simbolizirali novi stil japanske ekonomije, jutros je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare vezane uz Internet-tvrtku "Livedoor" kojoj je bio na čelu.

Horie je bio optužen da je godine 2004. lažno prijavio da mu tvrtka ima profit od 40 milijuna dolara kako bi podigao cijene dionica i privukao investitore. 

Iako takvi "nestašluci" nisu rijetki u japanskom poslovnom svijetu, Horie je na sebe navukao pažnju javnosti ne samo zbog razmjera prijevare - koji mnogi nazivaju japanskim "Enronom" - nego i zbog toga što je mladi tajkun, poznat po vožnji "Ferarija" i ljubavnim vezama s brojnim japanskim glumicama,  prilikom istrage i šestomjesečnog suđenja prekršio nepisana pravila .

Za razliku od dužnosnika svoje tvrtke koji su optuženi u istom slučaju, Horie je odbio priznati krivnju te je optužnicu nazvao "političkom". Prema njemu, riječ je uroti "kluba staraca" - odnosno pripadnika tradicionalnog japanskog establishmenta kojima je sve više smetao živopisni i nekonvencionalni tajkun čije je bogatstvo "plod vlastitog rada, a ne obiteljskih i drugih veza".

S druge strane, Horieja je svojevremeno bio prigrlio dio japanskog političkog establishmenta, uključujući bivšeg premijera Yanichira Kozuimija, koji je mladom tajkunu ponudio parlamentarnu kandidaturu vladajuće Liberalno-demokratske stranke.

 "Livedoor" je bio poznat po agresivnosti s kojima je kupovao druge tvrtke i tako dizao vlastite dionice. Tvrtka koju je Horie, propali student tokijskog sveučilišta, osnovao s 50.000 dolara početnog kapitala je do 2004. godine narasla do vrijednosti od 6 milijardi dolara.

Vijesti o istrazi zbog mogućih neregularnosti poslovanja su, pak, svojevremeno izazvali kolaps "Livedoora", a a nakon toga i ozbiljne probleme na japanskoj burzi.

Tužitelji su Horiea, pak, na tokijskom okružnom sudu, pokazali kao pohlepnu ličnost koja prezire zakon, i koja se sve vrijeme služila "kreativnim računovodstvom" i sličnim trikovima kako bi prevarila javnost i investitore. Za njega su tražili kaznu od četiri godine zatvora.

Horiejevi odvjetnici su najavili žalbu, a tajkun je dotle pušten na slobodu uz jamčevinu od 500 milijuna jena (3,21 milijun eura).

Ako kojim slučajem Horie uspije oboriti današnju presudu, to neće biti kraj njegovih problema jer ga čekaju brojne tužbe prevarenih investitora i dioničara.

D.A.Foto:AFP

Pročitajte više