Nema dogovora Busha i Putina oko proturaketnog štita

AMERIČKI predsjednik George Bush je nakon Zagreba otputovao na sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Dvojica predsjednika na odlasku jučer su se neformalno družili da bi jutros prionuli ozbiljnim razgovorima. Glavana tema razgovora je bio proturaketni štit koji SAD želi graditi i na području Europe, točnije u Poljskoj i Češkoj, što je već opasno blizu granica Rusije. U Poljskoj bi se trebalo postaviti deset proturaketnih presretača a u Češkoj najmoderniji radar.

Bush i Putin su nakon sastanka priopćili kako nisu uspjeli prevladati svoje razlike u stavovima u vezi proturaketnog štita, ali da su se dogovorili oko strateškog okvira za buduće američko-ruske odnose.

Putin je na novinskoj konferenciji nakon sastanka rekao da je Bushu prenio zabrinutost Rusije zbog američkih planova o postavljanju proturaketnih postrojenja u Poljskoj i Češkoj, ali je i izrazio optimizam da će dvije strane naći način da surađuju po pitanju proturaketne obrane. Svojih osam godina suradnje s američkim predsjednikom Bushem Putin je ocijenio "uglavnom pozitivno".

Bush se veseli suradnji s Medvedevim

George Bush je izjavio da glavni cilj SAD-a ostaje uvjeriti Rusiju da proturaketni štiti nije usmjeren protiv nje rekavši da je taj štit obrambeni a ne napadački, te da ljudi trebaju prihvatiti "da je Hladni rat završio". Na kraju je priznao da je još velik put pred njima. Bush se sastao i s Putinovim nasljednikom Medvedevim, nakon čega je američki predsjednik rekao da je impresoniran njime i kako jedva očekuje da surađuje s njim.

U deklaraciji potpisanoj nakon sastanka Putina i Busha stoji da se Rusija protivi izgradnji proturaketnih postrojenja u Poljskoj i Češkoj, te da je predložila alternative. u Njoj stoji i da je SAD predložila neke mjere za koje ruska strana kaže da će ih udobrovoljiti, ukoliko ih SAD uistinu provede.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više