Nema glupljeg nego raditi nerede u Grčkoj, ali Hrvatska ipak mora pomoći Boysima

Foto: Pixsell/Yiannis Panagopoulos/Eurokinissi

Konzularni funkcioneri imaju pravo posjetiti državljanina države šiljateljice koji je zatvoren, pritvoren, ili na drugi način zadržan, s njim razgovarati i dopisivati se, te poduzeti potrebno kako bi on bio pravno zastupan. - Bečka konvencija o konzularnim odnosima, stupila na snagu 19. ožujka 1967.

Kada ideš u drugu zemlju raditi gluposti, onda moraš biti spreman za posljedice. U Australiji ćeš jako loše proći na ulaznoj carini ako rođaku odeš odnijeti domaći kulen. U Americi možeš doći pred sjedište državnih tijela i vikati "Dolje predsjednik!", ali ako nešto zezneš oko poreza, nema te točke na planetu gdje se možeš sakriti. 

Ako ideš glumiti "mulu" i švercati drogu, u Norveškoj ideš u smještaj koji je bolji od našeg studentskog, u nas ideš nekoliko godina u Lepoglavu, ali u nekim zemljama se i za manje količine droge ostaje bez glave. Svaka zemlja slaže svoj kazneni sustav.

Ako ne poštuješ pravila domaćina, moraš prihvatiti posljedice

Svijet je lopta šarena, ali osnova je da kada negdje ideš, onda ili poštuješ pravila domaćina ili moraš prihvatiti posljedice po pravilima tog istog domaćina. A ono što je dio navijača Dinama napravio pokazalo se iznimno glupim. 

Otišli su par država dalje, obilazili usred ljeta pola Balkana preko Albanije do Grčke, kako bi došli na dogovorenu tučnjavu jer na utakmicu ionako nisu mogli. Otišli su u državu gdje su istražni zatvori jako dugi, gdje je zatvorenika puno i gdje su po zatvorima u jako velikom postotku stranci. Valjda je od cijele Europske unije Grčka najgore mjesto gdje se uopće može zaglaviti u zatvoru.

Jesu li hrvatski huligani napravili glupost? O jesu, priličnu. Je li grčka policija propustila zaustaviti ih na vrijeme? Da, sigurno. Hoće li nakon tragedije koja se dogodila, smrti navijača, represija prema grupi stranaca naoružanih palicama i čime sve već dobro doći kao primjer grčkoj policiji, politici i sudovima kako se ipak nešto radi? O da, svakako hoće.

Samo sudjelovanje u neredima je kažnjivo

Pokušajmo nakon hrpe emotivnih tekstova stvari posložili racionalno pravnički hladno.

Kao prvo, većina kaznenih zakonodavstava (a ona su stvar svake suverene države, nikakve Europske unije) ima nešto tipa "sudjelovanje u tučnjavi". Hrvatski Kazneni zakon tako u čl. 122. navodi: "Tko sudjeluje u tučnjavi ili u napadu više osoba, ako su tučnjava ili napad imali za posljedicu smrt ili tešku tjelesnu ozljedu jedne ili više osoba, za samo takvo sudjelovanje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine." 

Dakle, samo sudjelovanje u tučnjavi, "šori", ako je netko ozlijeđen ili ubijen - je kažnjivo, to što naši sudovi ne šalju za to u zatvor na tri godine, to je stvar naše sudske prakse. Grčka sudska praksa može biti jako, jako drugačija.

Dodatno, ako pročitate engleski prijevod grčkog Kaznenog zakona, poglavlje koje govori o javnom redu i miru, shvatit ćete da je to zemlja koja je imala tradiciju nasilnih prosvjeda i da grupna tučnjava može potpasti pod, za uhapšene Hrvate, jako loše kvalifikacije. Po onome što znamo, evo Plenković je danas iznio, optuženi su za kriminalno udruživanje, za nanošenje ozljeda i za izazivanje nereda.

Hrvatska mora pomoći svim svojim državljanima

Hrvatska država treba pomoći. Bez obzira na glupost koju je netko napravio vani, svrha države je pomoći, svakome. I onome tko je osumnjičen i onome tko je optužen i onome tko je osuđen. Država među ostalim tome i služi - zaštiti svojih državljana vani. Ustav Republike Hrvatske je jasan: "Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inozemstvu (…)."

Država služi zaštiti čak i onih koji su napravili glupost. Uostalom, prije pravomoćne presude svatko je nevin. No čak i kada je netko pravomoćno osuđen u pravednom postupku, država mora pomoći svom državljaninu da kaznu odsluži u humanim uvjetima.

Treba pomoći svima koji se nađu u zatvoru izvan Hrvatske, bez obzira zbog kojeg razloga. Osim naravno ako sami ne odbiju pomoć konzularnog službenika. U ovom konkretnom slučaju ljude treba obići, na što konzularni službenici imaju pravo, i pomoći im u pronalaženju dobrog odvjetnika jer grčki kazneni zakon u ovim stvarima nije blag.

Imamo loša iskustva s grčkim pravosuđem

Čini se da je dugi istražni zatvor u Grčkoj običaj. Sjećamo se još 2007. i sramotnog suđenja u Grčkoj gdje je danas pokojni kapetan Kristo Laptalo proveo punih 16 mjeseci u istražnom zatvoru, makar protiv njega nije bilo nikakvih dokaza. 

Naime, dubrovački kapetan Kristo Laptalo bio je zatočen u grčkom zatvoru Patras pod optužbom za krijumčarenje 51 kilograma kokaina, pronađenih u kutijama koje su iskrcane s broda "Coral Sea" kojim je zapovijedao. Tužitelji nisu našli nikakvu vezu između kapetana i kokaina (otprilike kao da kapetana trajekta uhapsite jer neki od putnika u automobilu ima drogu). 

Do prvog ročišta je trebalo više od godine, na kraju je tužitelj na žalbenom ročištu predložio oslobađanje, no sve skupa je trajalo jako dugo. Cijeli slučaj Laptalo jako dobro govori što znači biti stranac pred grčkim pravosuđem.

Diplomatska inicijativa

Može li Hrvatska tražiti ustupanje kaznenog progona, tj. da se uhapšenima sudi u Hrvatskoj? Može, ali ako Grčka na to pristane. Naime, u kaznenim stvarima je svaka država suverena, pa ako želi, može - ako ne želi, ne mora. To je stvar diplomacije. I naravno, stvar snage diplomacije svake zemlje, a nekako sumnjamo da u sadašnjim uvjetima sukoba predsjednika i premijera Hrvatska uopće može imati snažnu diplomaciju.

Što se tiče roditelja uhapšenih, trebali su biti zabrinuti kada su im djeca (koja su ionako punoljetna) išla preko par država u nešto što sigurno nije bio posjet Partenonu i kupanje na grčkim plažama. Ekipa je išla na navijački obračun i završila u zatvoru - trebali ste o tome sa svojom djecom razgovarati prije nego što su išli tamo, na utakmicu na koju nisu trebali ići.

Realno, nije ovo bio put u susjedni grad, ono uzmeš jaknu i pozdraviš poznate kod kuće. Možda ste na vrijeme trebali naučiti djecu da kada ideš u Grčku, to može biti jako lijepo iskustvo, ali od rekvizita uzmeš suncobran, loptu i eventualno masku za ronjenje.

Slonić Dumbo

Predsjednik Milanović se ponaša kao slon u staklarskoj radnji. Uvijek u ovakvim slučajevima postoji "tiha diplomacija", postoje privatni kontakti, postoje neformalni kanali, ali kada staneš pred govornicu, počneš dijeliti lekcije državi koja je na svoju povijest i činjenicu da su demokraciju recimo tako izmislili jako ponosna, onda ćeš napraviti samo kontraefekt. I to Grcima, koji su dosta veliki nacionalisti.

Ovo što je napravio Milanović, s govornice sakupljajući jeftine bodove i dijeleći lekcije, ne da neće pomoći nikome od uhapšenih, nego će im odmoći. Jer će reakcija iz Grčke biti: "A vidi, on bi nama govorio kako ćemo mi odlučivati!" 

Grčka nije Republika Srpska pa da sjedneš na piće i meze s Dodikom i sve dogovoriš, a onda još i potvrdiš dogovor rakijicom. Ako se želi pomoći, onda se to radi diplomatski, tiho i diskretno. To što predsjednik u telefonu ima samo par frendića iz regiona, i što nema koga nazvati u ovakvim slučajevima, to je njegov problem kako obnaša svoju funkciju i s kime se druži i formalno i neformalno.

Ovo što Milanović radi, napadajući javno grčku pravosudnu vlast, kako bi mu ekipa po društvenim mrežama vikala: "Bravo, neka im je rekao!" je negdje u razini mudrosti da u kakvoj mračnoj ulici stanete ispred profesionalnog boksača i opsujete mu majku.

Država služi da bi vam pomogla i kada napravite glupost

Ukratko - je li ova grupa navijača odlaskom u Grčku i sudjelovanjem u neredima napravila veliku glupost? O, je. Valjda nema glupljeg nego otići u Grčku i tamo pokušati raditi nerede, uz njihove sudove, njihove zakone i njihove zatvore.

Treba li Hrvatska ostaviti ove ljude? Nikako. Dužnost je državnih tijela da im pomognu, pravno (izravna konzularna pomoć), ali i politički. Naime, država je tu da pomogne svima koji se nađu u ovakvim problemima izvan Hrvatske, to je među njenim poslovima i njenim zadaćama. Neovisno bili lijevi, desni, navijači, huligani, turisti ili neki peti.

Treba li Hrvatska napokon sama i radi sebe i radi drugih rješavati huliganstvo vezano za navijačke skupine? Da, ali to moramo napraviti radi nas i nevezano za ovaj slučaj.

Može li javno prozivanje grčkog pravosudnog sustava od strane Zorana Milanovića donijeti neke rezultate? Može, naravno. Negativne. Niti jedna država ne voli takvo pametovanje.

Sada moramo problem riješiti pravno, diplomatski, racionalno. No čini se da takav pogled na temu u ovo doba društvenih mreža i vrištećih naslova ima najmanje podrške. Nažalost, jer dobra diplomacija je tiha diplomacija, a to su, čini se, mnogi u Hrvatskoj zaboravili. Što bi nogometni komentatori rekli, treba stati na loptu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više