Nema naznaka oporavku: Loša turistička sezona znači jesenski rebalans proračuna

IAKO je Vlada uvjerena da će njezine antirecesijske mjere polučiti rezultate, stručnjaci ipak tvrde kako našu zemlju očekuje još jedan val krize, a to najbolje pokazuje i podatak da će banke u regiji izgubiti 160 milijardi dolara zbog nenaplativih dugova.

Hrvatski stručnjaci procjenjuju kako će Hrvatska ovu godinu završiti na oko minus četiri posto BDP-a, dok kriza predstoji i turizmu u ovoj sezoni. I država će u tome trenutku biti na mukama, jer po procjenama stručnjaka, ako turistička sezona podbaci za više od 3 ili 4 posto, tada će se na jesen morati slagati još jedan rebalans proračuna.

Članice EU bi "pod hitno" trebale prihvatiti euro

Procjenjuje se kako najveća opasnost leži u neplaćanju računa od strane državnih agencija koje bi onda mogle "prenijeti" probleme na mala i srednje velika poduzeća. MMF je izračunao kako su najranjivije zemlje regije Srbija, Letonija i Estonija koje su uzele veliki broj kredita u stranoj valuti.

MMF predlaže i zemljama regije koje su u EU da "pod hitno" prihvate euro i odbace svoje valute. Strah je u toj organizaciji da bi se dublja kriza koja bi mogla pogoditi istočnu Europu odrazila na Zapad te predlažu Europskoj uniji da se "pozabavi" paketom pomoći regiji.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više