"Nema prenamjene opožarenih šuma u građevinsko područje"

NAKON izjava predstavnika Svjetske organizacije za zaštitu okoliša WWF, koji su tražili od EU zabranu izdavanja građevinskih dozvola na područjima na kojima su izgorjele šume, jer požare navodno podmeće građevinska mafija, danas se oglasilo hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja (MZOPU).

"Zakonom i provedbenim propisima u području prostornog uređenja koji su doneseni u razdoblju od 2004. godine do danas reguliran je način i uvjeti proširivanja građevinskog područja u zaštićenom obalnom pojasu. Tako su u procesu usklađivanja prostornih planova s Uredbom o zaštićenom obalnom području morale biti smanjene sve građevinske zone koje nisu 80 posto iskorištene. Na temelju tih propisa prostornim je planovima onemogućena i gradnja na nenaseljenim manjim jadranskim otocima, a turističke zone predviđene planovima donesenim prije 2004. smanjene su za 30 posto", navodi se u priopćenju.

Mnoštvo dozvola za klasičnu gradnju

"Iz svih tih razloga prenamjena zemljišta iz šumskog u građevinsko nije osnovana na zakonu, niti za tu namjeru može biti razlog opožareno područje. Istim je propisima određeno da jedinice lokalne samouprave u postupku donošenja prostornog plana trebaju ishoditi suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, bez koje se plan ne može donijeti. Jedan od bitnih elemenata u provjeri prostornog plana prigodom izdavanja suglasnosti je pitanje planskih rješenja u odnosu na građevinska područja", stoji u priopćenju.

"Važno je naglasiti da u postupku donošenja prostornog plana svoje mišljenje daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u pogledu poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Naime, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (članak 17.) određeno je da se promjena namjene poljoprivredne površine provodi u skladu s dokumentima prostornog uređenja i drugim propisima. Zakonom o šumama (članak 53.) određeno je da se opožarene površine šuma ne mogu privesti drugoj kulturi pet godina od opožarenja, a kamoli pretvoriti u građevinsko područje.

Može se eventualno graditi infrastruktura, objekti za sport i rekreaciju, lov

"Osim toga istim je Zakonom određeno da se prostornim planom u šumi i na šumskom zemljištu mogu planirati samo one građevine koje se zbog tehničkih i ekonomskih uvjeta ne mogu planirati izvan tog područja (infrastruktura, sport i rekreacija, lov..)", priopćeno je iz MZOPU.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više