Nenad Mađerić novi Kalmetin pomoćnik

NOVI pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka je Nenad Mađerić, odlučila je danas Vlada.

Dužnosti predstojnice Ureda Vladine Koorodinacije za gospodarstvo, na osobni je zahtjev razriješena Boža Lapić.

Početkom veljače zamijenit će je Ines Uglešić, sada savjetnica potpredsjednika Vlade.

O kadrovskim rješenjima Vlada je odlučivala na zatvorenom dijelu današnje sjednice.

Vlada je danas propisala ustrojstvo i način rada Odbora za državnu službu, neovisnog tijela koje će u drugom stupnju rješavati žalbe protiv rješenja kojima se odlučuje o pravima i obvezama državnih službenika.

Odbor će imati predsjednika i šest članova, koje će imenovati i razrješavati Vlada.

Imenovat će se temeljem internog oglasa iz reda državnih službenika, a među uvjetima za imenovanje je i najmanje osam godina radnog staža u struci.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić uvjeren je da će se kroz rad Odbora smanjiti velik broj sudskih sporova pred Upravnim sudom.

U 2004. bilo je ukupno 1586 drugostupanjskih predmeta u području službeničkih odnosa.

Uz tu, Vlada je drugom uredbom uredila postupak i način raspisivanja i provedbe javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi.

Prije javnog natječaja slobodno radno mjesto moći će se popuniti iz reda državnih službenika raspisivanjem internog natječaja.


Javni je natječaj pak obavezan kada je to posebno propisano zakonima, te kod prijema vježbenika.

Palarić je najavio da bi uskoro trebala biti donijeta i uredba koja bi trebala olakšati i ubrzati rokove napredovanja u državnoj službi, a potpredsjednica Jadranka Kosor nova zakonska rješenja o plaćama, o čemu će idući tjedan započeti razgovori sa sindikatima.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena Zakona o izvlaštenju, kojima se, kazala je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, uvode pravednija rješenja u odnosu na prijašnje vlasnike.

Tako se izmjenama uvodi objektivni petogodišnji rok za poništenje pravomoćnog rješenja o izvlaštenju, te revizija kao izvanredni pravni lijek.

O reviziji će, naime, odlučivati Vrhovni sud, a ne kao do sada Upravni sud, jer je odlukom Ustavnog suda pitanje revizije prešlo iz nadležnosti Upravnog suda na županijske sudove.

Vlada je osnovala radnu skupinu koja treba izraditi nacrt nacionalne strategije za razvoj civilnog društva i najkasnije je do konca travnja dostaviti Uredu za udruge koji će je uputiti Vladi.

Vlada je pozvala i 19 tijela i udruga da u roku osam dana predlože svoje predstavnike.


Uz nekoliliko ministarstava i državnih ureda, u radnu će skupinu ući i predstavnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Hrvatskog pravnog centra, GONG-a, Ženske mreže Hrvatske, Zajednice saveza osoba s invaliditetom, Udruge hrvatskih pacijenata.

U sastav radne skupine ući će i predstavnici udruga Potrošač i Eko Kvarner, Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, te Hrvatskog caritasa.

Vlada je osnovala i Organizacijski odbor za pripremu programa obilježavanja "Godine Nikole Tesle", u kojem će biti 30-ak članova, a na čelu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Godinom Nikole Tesle proglašena je 2006.

Premijer Ivo Sanader najavio je razgovore da se spomenik Tesli, koji se nalazi u tvornici RIZ, premjesti pred Osnovnu školu Nikola Tesla, u zagrebačkom naselju Prečko.

Preispitivanje sustava vojne obveze

Ministar obrane Berislav Rončević najavio je danas na sjednici Vlade da će se preispitati postojeći sustav vojne obveze.

Trend znatnog povećanja zahtjeva za civilno služenje vojnog roka i uočeni problemi s provedbom obuke pričuvnog sustava upućuju na potrebu preispitivanja postojećeg sustava vojne obveze, kazao je Rončević.


Vlada je danas prihvatila godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Hrvatske i poslala ga Saboru na usvajanje.

Izvješće će se dostaviti na mišljenje i predsjedniku države i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga.

Hrvatski obrambeni sustav sposoban je obaviti svoje zadaće, svoju temeljnu svrhu odvraćanja napada na Hrvatsku, zaštitu njenog suvereniteta, neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i sigurnosti građana, istaknuo je ministar.

Naglasio je i kako je u prošloj godini zaustavljen višegodišnji proces "starenja snaga".

Prijemom u djelatnu vojnu službu 2005. prosječna starost vojnog osoblja sada je 36 godina, a prema podatcima iz izvješća u prošloj je godini zaposleno nešto više od tisuću osoba.

Posljednjeg dana prošle godine u MORH-u i Oružanim snagama bile su ukupno 25.154 osobe, od čega 19.050 djelatnih vojnih osoba, te 6104 državna službenika i namještenika.

Rončević je upozorio na zastarjelu i sporo obnavljanja borbene tehnike, ističući da je u deset godina nužno obnoviti opremu.

Prema izvješću, tenkovi su prosječne starosti 35 godina, inženjerijska tehnika 25 do 30 godina, u uporabi je 10 do 12 MIG-ova 21, a u 2006. istječe i vijek uporabe četiri školska aviona U-75.

Planira se nabava četiri nova školska aviona, uvođenje u naoružanje višenamjenskog borbenog aviona, novih transportnih helikoptera.

Država je za MORH u prošloj godini izdvojila 3,5 milijardi kuna.

Pročitajte više