Nepal: U sukobima ubijeno 15 maoista i šestorica vojnika

NAJMANJE petnaestorica pobunjenika i šestorica vojnika poginula su u sukobu između maoističkih pobunjenika i snaga sigurnosti na jugu Nepala, objavili su u nedjelju nepalski vojni izvori.

Prema tim izvorima, gotovo sedmosatni okršaj izbio je u subotu navečer kad su maoisti napali patrolu u krugu Makawanpuru, 75 kilometara juno od glavnoga grada.

Maoisti su se od rujna 2004. do početka siječnja pridržavali četveromjesečnoga jednostranog prekida vatre, a kad su u siječnju odustali od njega, počeli su napadati nepalske snage sigurnosti, osobito policiju. U najnovijim napadima prije samo tjedan dana ubijena su dvanaestorica policajaca.

Nakon tih napada od prošle su nedjelje nepalske vlasti uvele policijski sat u većini urbanih sredina. Lokalne vlasti u dolini Katmandua u subotu su skratile policijski sat u glavnome gradu za jedan sat.

Maoisti svoj, kako ga oni zovu "narodni rat", vode od veljače 1996. sa željom da u Nepalu uvedu komunističku vlast. Dosad je u njihovu ustanku život izgubilo više od 13.000 osoba.

Pročitajte više