Uznemirujući video: Pogledajte kako je upucan napadač na američko veleposlanstvo u Sarajevu



NEPOZNATI muškarac koji je u Sarajevu u naselju Marijin Dvor iz vatrenog oružja pucao na američko veleposlanstvo, ranjen je u natkoljenicu te prevezen u bolnicu gdje mu je pružena liječnička pomoć. Napadač je vehabija u dobi od 23 godine, a tijekom svog suludog napada teško je ranio jednog policajca koji je štitio zgradu veleposlanstva. Iako se isprva nagađalo kako je napadač imao još dva pomagača, iz Tužiteljstva BiH večeras su izvijestili kako uhićeni dvojac najvjerojatnije nema veze s ovim terorističkim činom.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić kazao je kako policija još nije utvrdila koliko je osoba sudjelovalo u napadu na zgradu Ambasade SAD-a. "Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa policijskim agencijama, sprovodi intenzivne aktivnosti na otkrivanju i lišenju slobode osoba odgovornih za teški teroristički čin, u kojemu je ranjen policajac koji je osiguravao objekat Veleposlanstva SAD-a", priopćeno je u večernjim satima iz Tužiteljstva BiH.

Pogledajte video ranjavanja vehabije:

Napadač je bio jedan od vođa vehabijske zajednice u Maoči

Napadač se zove Mevludin Jašarević iz Novog Pazara. Radi se o mladiću u dobi od 23 godine, državljaninu Republike Srbije. Radio Sarajevo javlja da, ukoliko se radi o istoj osobi, Jašarević je pripadnik vehabijskog pokreta koji je još 30. studenog 2010. priveden u Novom Pazaru jer je zajedno s Fatmirom Muratovićem policiji bio sumnjiv tijekom posjete stranih veleposlanika tom gradu.

Policija je tom prilikom doznala da je Jašarević 2005. godine osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je opljačkao 100.000 eura, da bi nakon odležane kazne bio protjeran iz Austrije.

Jašarević je bio jedan od vođa vehabijske zajednice u Maoči u blizini Brčkog, gdje su policijske snage BiH u veljači 2010. godine provele ogromnu akciju i uhitile određene osobe, ali akcija još uvijek nije dobila pravosudni epilog.

Pucao iz automatske puške

Jašarevića je policija upucala nakon što je iz automatske puške ispalio više desetaka metaka prema zgradi veleposlanstva. Pripadnika osiguranja veleposlanstva ranio je u noge, no srećom nije ga životno ugrozio, objavila je policija.

Nekoliko metaka koje je ispalio napadač pogodilo je zgradu ambasade, no nitko od zaposlenika i diplomatskog osoblja nije ozlijeđen.

O svemu se uskoro oglasio i glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova kantona Sarajevo Irfan Nefić koji je dao ekskluzivnu izjavu za RSG 1 Sarajevo. "U 15.35 obaviješten je Operativno-komunikacijski centar Ministarstva unutarnjih poslova kantona Sarajevo da jedna nepoznata muška osoba u Ulici zmaja od Bosne, u blizini objekta američke ambasade, puca iz automatske puške.

Prilikom intervencije službenika MUP-a kantona Sarajevo prema osobi koja je pucala ista je ozlijeđena i njoj je ukazana liječnička pomoć na licu mjesta, nakon čega je prevezen u bolnicu na daljnje liječenje", kazao je glasnogovornik policije, dodavši kako je u tijeku policijski očevid.

Glasnogovornica kliničkog centra Biljana Jandrić kazala je za RSG 1 Sarajevo kako je u bolnicu oko 17.10 sati primljen mlađi muškarac, '88. godište, s prostrjelnom ozljedom desne natkoljenice. On će, kako je kazala, nakon ukazane liječničke pomoći u pratnji policije najvjerojatnije napustiti klinički centar.


Tužiteljstvo BiH: Istražuju se sve osobe povezane s terorističkim napadom

"Osumnjičeni Mevludin Jašarević bit će nakon ukazane medicinske pomoći pod nadzorom policije, koja će odlučiti kada će ga predati postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će tada odlučiti o prijedlogu za određivanje pritvora.

Dvije osobe koje su trenutno na ispitivanju u FMUP-u i koje su lišene slobode kod Željezničke stanice, najvjerovatnije nisu u vezi sa ovim terorističkim činom. Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama, istražuje određeni broj osoba koje se dovode u vezu sa ovim činom, ali o njihovom identitetu ne može govoriti u interesu istrage.

Tužiteljstvo BiH, kao i policijske agencije, žele poručiti javnosti Bosne i Hercegovine, da će uložiti maksimalne napore usmjerene na otkrivanje i kazneno procesuiranje svih osoba koje su sudjelovale u izvršenju terorističkog napada na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu", priopćeno je večeras iz Tužiteljstva susjedne zemlje.

Drama pred veleposlanstvom je trajala oko pola sata, sve dok snajperist nije "skinuo" jednog od napadača.

Tijekom pucnjave, evakuiran je i obližnji Importanne centar, u kojem je navodno bila postavljena bomba.


Gradonačelnik: Ovo je šok za sve građane Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je za RSG 1 Sarajevo kako je ovo bio šok za sve građane Sarajeva. "Bitno je da je policija intervenirala i da je taj ludi čovjek imobiliziran. Odvezen je u kliniku, najvjerojatnije je ranjen, ja ne znam u kojem je stanju. Zanima me da bude što lakše ranjen kako bi, i to sada kažem kao građanin Sarajeva, kako bi mogao dati informacije o tome tko je, što je, što mu je bila namjera i motiv tog njegovog luđačkog pothvata", kazao je gradonačelnik, dodavši kako mu je jasno da se moglo dogoditi i još nešto puno gore i tragičnije.

"Žao mi je što su policajci ranjeni. To i dalje znači da moramo te ljude opskrbiti još bolje da bi bili prevencija svima nama, svim građanima grada Sarajeva", dodaje gradonačelnik te ističe kako se tek treba vidjeti prema kome i zašto bio usmjeren ovaj napad. "Mislim da on ima neke druga poruke. Imali smo mi to prije deset godina, slično, ne s pucnjavom, nego s prijetnjom, i poduzeli smo neke mjere koje su bile jako plodotvorne", kazao je. Ovaj put, dodaje, to je išlo bez najave.

Gradonačelnik je kazao i kako je on u kontaktu s ministrom unutarnjih poslova kantona Sarajevo te kako sada ima mnogo pretpostavki, ali da treba hladno pričekati izvještaj i reakciju MUP-a kantona Sarajevo. Vlada kantona u vezi ove izvanredne situacije sastaje se u 18 sati.

Ministar: Ovo je težak udarac na demokraciju i civilizirani život

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić kazao je za RSG 1 Sarajevo kako je ovo težak dan za Sarajevo i BiH. "Ovo je nešto što se ne smije događati, ovo je težak udarac na demokraciju i društveni i civilizirani život. Dobro je samo to što se dogodilo u centru grada, a da nije imalo više ozlijeđenih, što je moglo biti daleko težih posljedica", kazao je ministar zaključivši kako se radi o događaju koji će ostaviti dalekosežne posljedice na budući život građana Sarajeva.

Nakon izvanredne sjednice Vlade kantona Sarajevo isti je ministar dao izjavu za RSG 1 Sarajevo kazavši kako je Vlada osudila ovakav akt te se založila za unaprjeđenje sistema sigurnosti, pravosudnog aparata i policijskog. "Dakle, moramo raditi mnogo napornije da dignemo sve na mnogo viši stupanj", kazao je ministar.

"Bezumni teroristički čin"

"Veleposlanik Patrick Moon izražava zahvalnost za brz odgovor lokalnih policijskih snaga čije akcije su zaustavile napad na zgradu veleposlanstva. Naše misli i molitve u ovom trenutku su sa onima koji su svoje živote izložili opasnosti kako bi zaštitili veleposlanstvo", objavilo je, pak, američko veleposlanstvo.

"Najoštrije osuđujem teroristički napad na veleposlanstvo SAD-a u BiH. Od nadležnih tijela očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu", poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Panika među stanovnicima

Nakon što su se začuli pucnjevi iz automatskog oružja, na teren je upućeno nekoliko policijskih patrola. Naselje Marindvor u kojem se veleposlanstvo nalazi je blokirano.

Među stanovnicima je zavladala panika. Kako Sarajevo-X doznaje s mjesta događaja, muškarac je počeo pucati s tramvajske stanice na Marindvoru, nakon čega je pobjegao, te je krenula potjera koja je rezultirala ubojstvom jednog napadača.

Pročitajte više