Nepravomoćne presude za preprodavatelje droga

Mario Muidović Erkapić, bivši pripadnik policijske jedinice Tomislava Merčepa, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog organiziranja mreže preprodavača heroina u razdoblju od 1998. godine do rujna 2000. godine.

Optužba protiv drugookrivljenog za organiziranje preprodaje Shatmana Baftija, poznatog iz suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji kao dobavljača droge braći Momčilović, je odbijena, dok je Ivan Starčević za isto djelo osuđen na četiri godine zatvora.

Naime, sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Marin Mrčela prihvatilo je tvrdnje Baftijeve odvjetnice Jasne Novak kako je njezin branjenik prije nekoliko godina već osuđen na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog udruživanja radi preprodaje heroina s više nepoznatih osoba. Bafti je tada bio osuđen upravo za razdoblje koje mu se inkriminiralo i u ovome postupku, te nije mogao dva puta biti osuđen za isto djelo.

Kao daljnji distributeri heroina kojega su nabavljali od Erkapića i Starčevića na godinu dana zatvora su osuđeni Ivan Babić i Danijel Liplin, na po godinu i pol Vladimir Štimac i Jozo Cvrlje, dvije godine zatvora dobio je Ivan Goran Havlović, a dvije i pol Krunoslav Kumek.

Različite visine kazni su izrečene u skladu s dokazanom količinom preprodane droge.

Osobama koje su od osuđenih za osobnu upotrebu nabavljali drogu izrečene su uvjetne kazne. Tako su Zlatko Erjavec i Saša Hađur osuđeni na po mjesec, a Nikola Sučić na dva mjeseca zatvora, a kazne im neće biti izvršene ako u roku od jedne godine ne počine novo kazneno djelo.

Erkapiću je produljen pritvor do pravomoćnosti presude, te mu je oduzeto 690.134 kuna stečenih preprodajom droge, a obavezne mjere liječenja od ovisnosti izrečene su Štimcu, Havloviću, Cvrlji i Hađuru.

Erkapić je, prema presudi, preko svojih posrednika u inkriminiranom razdoblju prodao najmanje tri, a Starčević pet kilograma heroina.

(Hina) xntod yaz

Pročitajte više