U Osijeku bi moglo biti zabranjeno pušenje u parkovima, na korzu i trgovima

Foto: Shutterstock

PREMA prijedlogu nove izmjene Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda, predviđa se da lokalne samouprave uvedu "nepušačke zone" koje bi teoretski gledano mogle postati trgovi, ulice, prostori uz razne javne objekte a možda čak i cijeli grad.

U Gradu Osijeku, koji je poznat po svoj restriktivnoj zabrani konzumiranja alkohola na gradskim ulicama i u parkovima te kaznama od 1000 kuna za prekršitelje, još uvijek nije donešen jasan stav vezano za uvođenje nepušačke zone, piše Glas Slavonije.

Međutim, ovaj lokalni list neslužbeno je saznao od neimenovanog izvora kako bi se moglo naći zadovoljavajuće rješenje tako da se određeni dijelovi ne diraju. Primjerice, promenada, koja je prepuna kafića, ostala bi netaknuta, ali bi zato korzo mogao biti proglašen nepušačkom zonom jer je riječ o uglavnom bankarsko-trgovačkoj zoni bez ugostiteljskih objekata, uz iznimku hotela Royal i jedne slastičarnice. Isto tako parkovi, po kojima je Osijek poznat, mogli bi postati “nepušačke zone".

Ugostitelji nezadovoljni mogućom zabranom pušenja u određenim zonama

Posljedice bi uvođenja nepušačkih zona bile da se na određenim ugostiteljskim terasama ne bi smjelo pušiti, što se ne sviđa osječkim ugostiteljima.

"Kako odrediti kriterije prema kojima će jedna zona biti pušačka, a druga ne? Je li to broj prolaznika u minuti, industrijsko zagađenje ili nešto treće", upitao je jedan ugostitelj.

Njegov kolega Goran Pleslić, vlasnik kafića uz samu konktaredralu, daje sasvim drukčiji prijedlog:

"Možda je najbolje da kutija cigareta poskupi na 200 kuna, pa onda nitko neće pušiti."

Iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori upozoravaju kako građani koji puše, ali i oni koji ne puše, ne smiju biti građani drugog reda.

Izmjena zakona predviđa i oštriju primjenu pravilnika u vezi s ventilacijom u objektima te da su prostorije u kojima se puši odvojene od nepušačkih. Glas Slavonij nije uspio dobiti odgvor iz nadležne inspekcijske službe koliko su ove godine u Osijeku učestali takvi nadzori i koliko je bilo prekršaja. Ipak, neslužbeno saznaje od ugostitelja da nadzori nisu bili toliko učestali.

Pročitajte više