Nervozni Horvatinčić nakon suda napao novinare

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NA OPĆINSKOM sudu u Šibeniku jutros su izrečene završne riječi na suđenju Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću 2011. godine kod Primoštena u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

Presuda će biti donesena 13. 3. u osam sati.

U svojim završnim riječima tužiteljica Irena Senečić kazala je kako za Horvatinčića u postupku ne postoje olakšavajuće okolnosti.

"Nedvojbeno je kriv za smrt dvoje nautičara, mogao je preuzeti radnje za izbjegavanje sudara. Nalazi vještačenja su kontradiktorni, a njegovu obranu ne možemo prihvatiti jer nije uvjerio da nije vidio nesreću, a nacrtao je skicu nesreće", kazala je Senečić, prenosi Dnevnik.

Kazala je i da kod Horvatinčića nije utvrđena sinkopa. "Nije utvrđeno da je doživio sinkopu. Najprije se opravdavao da mu je otkazao upravljački sustav, o čemu je poslao i priopćenje javnosti nakon nesreće. Od trenutne nesreće u pet je navrata zatečen u prekršaju prilikom vožnje automobila", dodala je tužiteljica Senečić.

Zatražila je da se Horvatinčić proglasi krivim i kao takvom mu se odredi kazna zatvora. Osim toga, za Horvatinčića je zatražila i zabranu upravljanja motornim vozilima.

Obrana: Mediji su ga razapeli kao ubojicu

Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica kazao je da su Horvatinčića mediji razapeli kao ubojicu i kriminalca za ono što se svakodnevno događa. Dodao je i kako je brzina kojom je Horvatinčić plovio bila primjerena.

"Ni u kojem slučaju se ne radi o neizravnoj namjeri, postoje okolnosti koje isključuju kaznenu odgovornost", kazao je u završnim riječima Baica. "Nezahvalno je prebacivati odgovornost na poginulog, ali Sudsko vijeće mora uvažiti sve okolnosti. Njegovo skretanje udesno je dovelo do sudara", dodao je Horvatinčićev odvjetnik. Rekao je i da je utvrđeno postojanje sinkope kod Horvatinčića.

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević kazao je da, ako se optužba ne dokaže, optuženik se oslobađa. "Može svatko misliti što hoće, ali mi nismo u birtiji, mi smo u sudnici", dodao je Miljević.

"Ovdje se sa sprdnjom govori o nalazima vještaka u sudskom postupku, ja to u 40 godina karijere nisam doživio", kazao je. "Talijanski državljani nisu krivi, ne mogu ni biti jer su poginuli, ali nalaz vještaka govori da je njihov manevar uzrok nesreće", pojasnio je u završnoj riječi Miljević.

Horvatinčić na sudu: Možda sam trebao naručiti rak kostiju

Na sudu je govorio i sam Tomislav Horvatinčić. "Prema djeci želim iskazati suosjećanje i tugu u mojem srcu. Ja ne mogu opisati riječima koliko se to reflektiralo na mene svih osam godina", kazao je.

"Zgrožen sam nekim danas izrečenim stvarima. Mene se stigmatizira kao okrutnog ubojicu koji se vozi po moru i ubija ljude. Nikad mediji nisu prenijeli što je rekla moja obrana. Kao da se sinkopa može naručiti na jukebox pa se mogu osloboditi krivnje", kazao je Horvatinčić.

"Možda sam trebao naručiti rak kostiju i kemoterapiju. U 4500 konstruiranih medijskih naslova o krivnji, možda sam naručio rak želuca. Za mnom su se crijeva vukla dok sam dolazio na raspravu. Za mene presumpcija nevinosti ne vrijedi, ja sam osuđen već na moru. Želim doći na svaki način u kontakt s djecom da me osjete kao čovjeka. Uvjeren sam da će reći kako 'Tomo nije čovjek kakav se stigmatizira u medijima'. Molim se Bogu svaki dan da me ljudi pamte po dobrome. Nakon ovoga čekaju me dvije teške operacije", kazao je Horvatinčić, prenosi Dnevnik.

Horvatinčić napao medije

Nakon suđenja Horvatinčić se obratio i medijima. Bio je prilično nervozan i kritičan prema medijima i svemu što se o njemu pisalo.

Novinari su ga pitali o novcu koji je navodno uplatio djeci poginulih Talijana. 

"To je samo normalni tijek, to ja govorim osam godina. Vi imate konstrukciju u svojim medijima i svojim glavama da se meni osudi usprkos mojim pomaganjima prema djeci i drugim ljudima koji mogu pomoći, ja sam na toj liniji i bit ću do kraja života. Ali rekao sam i na sudu, ne želim govoriti o svojim pomoćima", rekao je Horvatinčić iako je upravo na sudu na prošlom ročištu govorio da ga je Bog poslao da pomaže ljudima i nabrajao kako on to pomaže ljudima. 

Ni na dodatno novinarsko pitanje nije želio pojasniti je li i koliko novca uplatio obitelji poginulih.

"Ne želim licitirati o uplatama. Bit ću na liniji pomaganja, moj je cilj da se sastanem s djecom, pišem im pisma", rekao je Horvatinčić.

Prema njegovom mišljenju, mediji su dosta toga nabrijali.

"Vidjeli ste danas kako te konstrukcije i laži nastaju. Predstavnica DORH-a izjavi da je Horvatinčić optužen da se kretao neprimjerenom brzinom, a svi vještaci kažu da se vozilo okrivljenog kretalo primjerenom brzinom. Svi kažu primjerenom, a vi u naslove stavite laž predstavnice DORH-a. Zašto nikad ne pišete o onome što su rekli vještaci", kazao je Horvatinčić

No tu se nije zaustavio.

"Da vi ne brijete, da ne nabrijavate to, ta djeca bi sjedila sa mnom u klupi", rekao je o djeci Talijana i dodao: "Iskonstruirano je 4 i pol tisuće naslova. Tim svakodnevnim granatiranjem u medijima nadam se da sud neće podleći tome nego da će suditi po dokazima."

Pročitajte više