Neslužbeni izvori: Sanader na radnom ručku s veleposlanicima europskih zemalja

PREMIJER Ivo Sanader razgovarao je danas na radnom ručku s veleposlanicima više od 20 europskih zemalja diplomatima iz 15 zemalja članica EU te iz 10 zemalja budućih članica, doznaje se u Banskim dvorima.

Domaćin tog prvog susreta Sanadera kao premijera i europskih diplomata kako se doznaje bili su irski i nizozemski veleposlanici, predstavnici zemlje koja sada predsjeda i zemlje koja će u drugom polugodištu ove godine predsjedati EU.

Prema izvorima bliskim Vladi tema razgovora bilo je aktualno stanje u odnosima RH i Europske unije, a premijer Sanader izvijestio je veleposlanike o susretima koje je prošli tjedan imao u Bruxellesu.

Izvori bliski Banskim dvorima prenose da je premijer posebice zadovoljan razgovorima s nizozemskim premijerom, koji je, tvrdi isti izvor, najavio da ne bi trebalo biti problema s ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u tamošnjem parlamentu nastavi li hrvatska Vlada raditi kao do sada i bude li izvješće Carle del Ponte pozitivno za Hrvatsku.

Sanader je prema istim izvorima, veleposlanicima prenio da je Hrvatska zadovoljna posljednjim izjavama glavne haaške tužiteljice, posebice onima u NATO-u u kojima je jako dobrom ocijenila suradnju s Hrvatskom.

Premijer je također objasnio i Vladine poteze vezane za suradnju s Haaškim sudom - prenošenje suradnje s političke na pravnu razinu - potezi vezani za dokumente u slučajevima Gotovina i Ljubičić i sl.

Veleposlanike je kako se doznaje, izvijestio i o primjeni Sporazuma vladajuće stranke sa nekim strankama u Saboru i s predstavnicima nacionalnih manjina, posebice sa srpskom nacionalnom manjinom, a vezano i za povratak prognanika i izbjeglica.

Razgovaralo se i o pitanjima vezanim za zaštitu Jadrana, a hrvatski je premijer pri tom izvijestio i o današnjim trilateralnim razgovorima Hrvatska - Italija - Slovenija o ribolovno-ekološkoj zoni koji su održani u Trstu.

Sanader je, tvrdi izvor iz Banskih dvora, ponovio da će Hrvatska poštovati zakonske odredbe o ribolovno-ekološkoj zoni, ali i da percipira interese svojih susjeda.

Stav je Hrvatske da je zaštita Jadrana zajednički interes svih triju zemalja, a da u daljim razgovorima treba naći rješenja za interese Italije kada je riječ o ribolovu i za pitanje razgraničenja na moru sa Slovenijom.

O problematici zaštite Jadrana i ribolovno-ekološke zone, kako najavljuju izvori bliski Vladi, u Bruxellesu će krajem ovog mjeseca s predstavnicima Eurospke komisije razgovarati ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Podsjećaju da je praksa te komisije da se sa zemljama nečlanicama EU postigne partnerski sporazum po kojem se višak za izlov uz nadoknadu ustupa zemljama članicama EU.

Prema informacijama bliskim Banskim dvorima, veleposlanici su pohvalili dosadašnje poteze Vlade njezinu spremnost na razgovore sa susjedima te uspješnu promjenu imidža vladajuće stranke i u inozemnim medijima.

Pročitajte više