Nestali Hrvat se pojavio nakon 30 godina, u veleposlanstvu tražio putovnicu

Foto: Nestali

PETAR Marčinko, koji je nestao prije čak 30 godina, pojavio se u Španjolskoj. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, on je u pratnji Crvenoga križa stigao do našeg veleposlanstva u Španjolskoj gdje je zatražio novu putovnicu. U njegovim rodnim Čepikućama spremaju mu feštu.

Petar Marčinko u evidenciji nestalih bio je od 1992. 30 godina nakon pojavio se u Španjolskoj.

"Ja sam s njime dijelio cigar, što se kaže. Ja sam počeo jučer plakati kad me mala zvala: Tata, našo se Pero živ. Ja sam počeo plakati", ispričao je Ivo Delalija.

Petar Marčinko se prije 30 godina iskrcao s broda Dubrovnik u Španjolskoj. Nakon toga mu se gubi svaki trag. Nitko ga nije vidio ni u Španjolskoj ni u njegovim rodnim Čepikućama.

Došao u veleposlanstvo

Da je živ, doznalo se u listopadu prošle godine kad je MUP od hrvatskog veleposlanstva u Madridu dobio zahtjev za identifikacijom osobe s putovnicom iz Jugoslavije. Glasila je na ime Petar Marčinko koji je dolaskom u Veleposlanstvo zatražio izdavanje hrvatskih dokumenata, kažu u dubrovačkoj policiji.

"U postupku identifikacije obavljena je komparacija fotografija i otisaka papilarnih linija temeljem kojih je potvrđen identitet nestale osobe i osobe koja je zatražila izdavanje osobnih dokumenata", kazali su.

Neslužbeno se doznaje kako je do našeg veleposlanstva u Španjolskoj došao u pratnji Crvenoga križa. A gdje je bio sve ovo vrijeme - veliki je misterij.

"Kad bih to znao, onda bih bio baba Vanga. Ali, opet ponavljam da mi je drago da je živ i da nosi jednu šlapu, a jednu japanku. I svim ljudima koji su ga poznavali", kaže Marko Potrebica.

"Govorili su svašta, da ga je ubio taksist, da ovo, da ono", rekao je Delalija.

Sada ga žele što prije vidjeti u rodnim Čepikućama gdje bi mu pripremili i feštu.

"Volio bi ga što prije vidjet. Ispekao bi janje odma i zazvo bi vas. Ispeko bi janje iz cuga. Nijesam pri parama, ali bi učinio. Zato što sam s njime proveo i popio dosta", dodao je Delalija.

Rodbine Marčinko nema puno. "Rodbine malo ima. Čim se javio, ima neki smjer", kaže Potrebica.

Još nije poznato u kakvom je stanju sada 69-godišnji Marčinko niti hoće li se vraćati u Hrvatsku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više