Nešto tu ne štima: Cern ponavlja test s "bržim od svjetla" neutrino česticama

ZNANSTVENICI iz Cerna, koji su nedavno objavili kako su dokazali da neutrino čestice mogu putovati brže od svjetla, najavili su kako će ponoviti test, ali uz određene preinake koje bi trebale zadovoljiti kritičare.

Naime, rezultati njihovog zadnjeg testa izazvali su velike kontroverze u znanstvenom svijetu, jer bi, kada bi zaista bili točni, svijet fizike okrenuli naglavačke. Naime, ogroman dio današnje fizike temelji se na načelima Einsteinove teorije relativnosti, prema kojoj, između ostalog, ništa ne može putovati  brže od svjetla.

A znanstvenici iz Cerna su u testu, u kojem su odaslali puls protona iz Ženeve kroz zemlju do 732 kilometra udaljenog laboratorija u Gran Sassou, zaključili kako su neutrino čestice na cilj stigle 60 nanosekundi prije nego li bi istu distancu prevalilo svjetlo.

Nekritička obrada rezultata dovela do pogreške?

Međutim, znanstvena zajednica imala je brojne primjedbe na određene okolnosti u kojima je test izvođen. Cernovcima zamjeraju da su pretpostavili "dolazno vrijeme" neutrina "odlaznom vremenu" protona, i to u više navrat zbog čega su dobili određenu prednost. Drugim riječima uzimali su za sebe pogodnije vrijednosti i tako frizirali rezultate.

Novi test dat će relevantnije rezultate

Znanstvenici iz Cerna smatraju kako kritika možda i ima smisla, pa su odlučili da umjesto jednog dugog pulsa od deset mikrosekundi, protone šalju u mnogo kraćim pulsevima od jednu do dvije nanosekunde, te s većim pauzama između slanja pulseva.

"Takav sistem dat će relevantnije rezultate. Sad će se svaka neutrino čestica koja stigne u Gran Sasso moći točno povezati s određenim odaslanim protonom iz Cerna, za razliku od pristranog povezivanja kao dosad", kazao je doktor Bertolucci, direktor istraživačkog centra u Cernu.

Pročitajte više