Netanyahu nahvalio izraelske vojnike nakon krvavih sukoba u Gazi

Foto: FAH

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu je u subotu čestitao vojsci jer je zaštitila granice zemlje tijekom manifestacija u petak u Pojasu Gaze gdje je 16 Palestinaca ubijeno na prilazima granici.

"Bravo našim vojnicima", napisao je u priopćenju. "Izrael postupa oštro i odlučno u zaštiti svog suvereniteta i sigurnosti svojih državljana", dodao je Netanyahu.

U petak su tisuće palestinskih prosvjednika krenule prema granici koja dijeli Pojas Gaze od Izraela prigodom prosvjednog pokreta koji bi trebao trajati šest tjedana kojim zahtijevaju "pravo na povratak" palestinskih izbjeglica i upozoravaju na izraelsku blokadu Gaze.

Vojska je navela da je pucala na prosvjednike jer je bila prisiljena pošto su bacali kamenje i molotovljeve koktele na vojnike. Vojska tvrdi da su neki pokušali uništiti ogradu i ući na izraelski teritorij.

Prema ministarstvu zdravstva enklave, 16 Palestinaca je ubijeno i više od 1400 ranjeno, od kojih 758 pravim streljivom. S izraelske strane nitko nije ubijen ni ozlijeđen.

Palestinci optužuju Izrael da neproporcionalno koristi silu, a organizacije za zaštitu ljudskih prava postavljaju pitanja o korištenju pravog streljiva.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u subotu proglasio dan žalosti i rekao da je Izrael jedini odgovoran za te smrti.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i povjerenica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini su tražili pokretanje "neovisne istrage".

U subotu su tisuće stanovnika Gaze nazočile pogrebima 14 prosvjednika ubijenih u petak, a neki su pozivali na osvetu.

Pročitajte više