Netanyahu odbio Bidenove molbe i najavio napad. "Operativni plan je već odobren"

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je danas da će pripreme za ofenzivu na grad Rafah u Pojasu Gaze "potrajati određeno vrijeme".

Šef vlade kazao je u videoobraćanju da je rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu tijekom njihovog posljednjeg telefonskog razgovora da nije moguće ostvariti pobjedu a da izraelska vojska (IDF) ne uđe u Rafah kako bi eliminirala ostatke Hamasovih postrojbi.

SAD namjerava predstaviti alternativu?

Netanyahu je ponovio da je već odobrio operativni plan IDF-a za grad Rafah. "Uskoro ćemo odobriti i plan za evakuaciju civilnog stanovništva iz borbenih zona", dodao je. Izraelski premijer komentirao je i odnos s Bidenom rekavši da su se u početku složili da Hamas treba eliminirati.

"Neupitno je da je tijekom rata bilo nesuglasica između nas oko najboljeg načina za postizanje tog cilja", istaknuo je. Rekao je da se također složio s Bidenovim zahtjevom da pošalje izaslanstvo u Washington sljedećih dana. Prema medijskim izvješćima, SAD namjerava predstaviti alternative kopnenoj ofenzivi.

"Američki predsjednik tražio je da nam predstavi svoje prijedloge u humanitarnoj sferi, ali i o drugim temama", rekao je Netanyahu. Dodao je da se Izrael ponekad slaže sa svojim saveznicima, a ponekad ne, naglasivši da uvijek radi ono što je bitno za sigurnost zemlje pa će tako i ovaj put.
 

Pročitajte više