Nevjerojatno: Kradljivcima HS pištolja iz Dračevca vojne mirovine i uvjetne kazne?!

SPLITSKI Općinski sud konačno je okončao slučaj krađe 106 HS-95 pištolja iz vojarne Sveti Križ na Dračevcu.

Slučaj je podigao veliku prašinu u proljeće 2003. godine, a javnost se još više skandalizirala odlukom o umirovljenju dvojice optuženika, pripadnika 4. gardijske brigade, razvodnika Zorana Džale i Ante Milojevića.

Hrvatski sudovi milostivi prema švercerima oružja

Ni od sankcije koju im je izrekla sutkinja Marisa Matić neće ih previše zaboljeti glava. Svih pet optuženika osuđeno je na uvjetne kazne u rasponu od 10 do 11 mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Izrečen im je dvostruki uvjet. Ako žele izbjeći zatvor morat će u roku od godine dana od pravomoćnosti presude solidarno nadoknaditi štetu MORH-u od 250 tisuća kuna. Svatko, dakle, po 50 tisuća kuna.

Doslovno se može reći da su se optuženici svaku sudsku raspravu vraćali na mjesto zločina. Općinski sud već je petu godinu, naime, smješten u zgradi koja se nalazi usred bivše vojarne.

Pištolje krali iz vojarne dvije godine?!

Nevjerojatno je da su se pištolji krali pune dvije godine prije nego što je slučaj otkriven. Džalo je iz skladišta vojarne uzimao pištolje, Mirko Radman ih je preuzimao i predavao Alenu Samardžiću. Džalo je nabavio ključeve skladišta i ulaznih vrata, izradio duplikate, a potom u sedam navrata ulazio u skladište, otvarao plombirane kutije iz kojih je uzimao pištolje.

Samardžić je nakon preuzimanja prve pošiljke koncem 2001. godine, tri pištolja predao Frani Čokoliću, koji ih je za 500 DEM po komadu prodao Anti Milojeviću. 

Ta veza je bila izuzetno značajna, jer je Čokolić je povezao Milojevića i Samardžića radi daljnje prodaje, nakon čega je svaku preuzetu pošiljku pištolja preuzimao Milojević. Oružje je prodavao izvjesnom Frenkiju u Zagrebu po cijeni od 600 DEM komad. Sto "maraka" bi Milojević zadržao za sebe, 500 DEM bi davao Samardžiću, koji je novac dijelio s Radmanom i Džalom.

Svi švercaju HS pištolje - i proizvođači i vojnici!

Ništa se, dakle, strašno nije dogodilo optuženima za krađu i šverc HS pištolja. Vojnici su dobili i mirovine i uvjetne kazne, a ništa lošije nisu prošli ni ostali optuženici.

Slično je bilo i sa jučer uhićenim čelnicima IM Metala Markom Vukovićem i Ivanom Žabčićem. Premda optuženi za šverc više od 3.800 pištolja HS-95 i HS-2000 iz postupka su se izvukli neokrznuti - zastarom. Jednako su dobro prošli i članovi komisije odgovorni za nadzor skladišta oružja na Dračevcu, koji su sastavljali neistina izvješća o brojnom stanju. I njih je zastara spasila. Na uvjetnu kaznu osuđen je tek narednik Goran Grubišić, koji je propustio provesti mjere nadzora. 

Uvjetne kazne za oružje kojima ubijaju IRA i ETA

Posve je, dakle, očito da hrvatska pravna država za kradljivce i švercere ima osobite simpatije unatoč tome što HS pištolje koriste teroristi, mafijaši i ubojice svakojakih profila diljem svijeta, među ostalim i IRA te ETA.   

Krađa pištolja na Dračevcu ne bi se možda nikada ni otkrila da švedska policija nije zatražila informacije o pištoljima kojima je počinjena pljačka u Stockholmu. Kontaktiran je proizvođač IM Metal, trag je do vodio do vojarne kraj Splita. 

Pročitajte više