Nevjerojatno! Objavljena snimka Sanaderovog iskaza istražiteljima?!



ISKAZ Ive Sanadera pred istražiteljima Uskoka pojavio se na internetu! Na popularni servis za dijeljenje sadržaja Sanaderov iskaz postavio je korisnik pod imenom "RemetinecLIVE". Radi se o dijelu Sanaderovog iskaza u trajanju od 12 minuta i šest sekundi.

> Šok i nevjerica nakon objave Sanaderova iskaza: Bajića treba smijeniti ako ne može zaustaviti curenje iskaza

> HND optužio DORH za pokušaj medijske cenzure: Novinari, niste dužni poslušati Bajića!

> Snimka je potvrdila, Šeks mora odgovoriti: Kako je znao da je Sanader spominjao Zorroa?

Prema datumu na snimci, iskaz je nastao 21. srpnja ove godine. Snimka ima i "timecode" u trajanju od 13:22:27 do 14:12:25, što jasno ilustrira da su neki dijelovi iskaza isječeni, odnosno da je snimka naknadno montirana. Snimka je na YouTube postavljena prije četiri dana, 27. studenog, ali je do sada ostala neprimijećena.

Izvor koji je Indexovoj redakciji javio da je snimka Sanaderovog iskaza postavljena na YouTube nije ponudio nikakve dokaze o njenoj autentičnosti, ali uvid u video materijal ne ostavlja nikakve sumnje o tome da se doista radi o snimci Sanaderovog strogo povjerljivog iskaza.

Nedugo nakon što je Index objavio snimku Sanaderovog iskaza, njenu autentičnost potvrdilo je Državno odvjetništvo. DORH je u svom priopćenju najavio pokretanje istrage, koja bi trebala utvrditi tko je odao službenu tajnu i pustio snimku na internet. DORH je medije također pozvao da "uklone snimku sa svojih portala i ne emitiraju je dalje budući da postupaju suprotno odredbi Zakona o USKOK-u i time moguće čine kazneno djelo".

Sloković: O regularnosti suđenja odlučit će se u Strasbourgu

"Dok god DORH ništa ne poduzme da se curenje dokaza zaustavi, ovo će biti Divlji zapad, a ne pravna država", izjavila je za Index Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kad smo joj javili da je snimka iskaza procurila na internet.


"Radi se o tajnom materijalu, tajnoj istrazi. Ne mogu ti materijali biti u novinama ni na YouTubeu. DORH mora procesuirati takve situacije, inače je Zakon o kaznenom postupku mrtvo slovo na papiru. Ako se zakon ne provodi, onda to znači da država ne funkcionira, prije svega Državno odvjetništvo", kaže Sloković.

Na naše pitanje kako će ovo curenje materijala utjecati na regularnost suđenja, Sloković odgovara: "Kasnije, na međunarodnom sudu u Strasbourgu, će se vidjeti je li suđenje bilo regularno i pravično, ili je postupak kompromitiran zato što se vodio u medijima prije nego što je pokrenut na sudu".

Sanader o funkcioniranju HDZ-a i Vlade

"Funkcioniranje HDZ-a i Vlade pod mojim vodstvom bilo je na najbolji mogući način organizirano sukladno demokratskoj praksi najrazvijenijih europskih zemalja.

Suradnike sam birao na osnovi toga koja je bila kombinacija informacija koje sam dobio od njih, jer ja nisam mogao znati sve ljude po Hrvatskoj, čak i obilaskom terena i tih skupova ne možeš ti sve ljude upoznati. Znači, bio sam upućen na određene dužnosnike stranke koji su bili članovi predsjedništva ili članovi središnjeg odbora i koji su me upućivali na određene ljude.


Ja sa svima njima nisam imao nikada prijateljski odnos, samo i isključivo službeni. I to na način ne da bih ja kontrolirao njih. Zašto bih ja kontrolirao kao predsjednik stranke rizničara stranke? To nije moja zadaća. To je zadaća glavnog tajništva, nacionalnog vijeća, središnjeg odbora, predsjedništva stranke".

Sanader o Barišiću

"Ja sam siguran da je Barišić u moje ime išao tamo, u ime stranke, govoreći: 'Rekao je premijer ovo ili ono. Kad smo Barišića imenovali za rizničara, ne mogu se točno sjetiti je li to bila 2002. ili 2003., znam da mi ga je netko predložio, znao sam ga površno iz 90-ih, kao i stotine drugih članova stranke i dužnosnika. I onda mi je došao netko i rekao: 'Čuj, umire mu žena od raka, potpuno je 'down' u psihološkom smislu, a nova vlada ga je stavila tamo da bude neki savjetnik u nekoj sobi. Možemo li mu naći neki posao u stranci?' I negdje na predsjedništvu smo odlučili da bude rizničar, a Božo Biškupić zamjenik rizničara. Isto kao glavni tajnik, imali smo Vukelića, i brzo nakon toga Jarnjaka".

Sanader o Fimi-mediji

"Stavlja mi se Fimi-medija i organizacija udruženja s Barišićem i Jurak. Pojma nemam tko je ta žena. Jednom sam je vidio, i to 2003. prije izbora, kad su došli u stranku, ona valjda jer ju je doveo Barišić, i Massol kojeg je doveo Maček, da se natječu tko će dobiti organizaciju izborne kampanje. Toga se sjećam. I sad, da sam ja imao neku organizaciju s Barišićem i Jurak, zašto bi Massol dobio svaki put? Mislim, Massol je dobio jer je imao jakog lobistu, a to je Mačeka, za kojeg čak kažu da je suvlasnik. Ja to ne znam i ne želim u to ulaziti".

Sanader o luksuznom životu


"Monstruozna je laž koju je Barišić iznio - da je dao novac meni. To nema šanse. Ja taj novac ne bih nikad ni uzeo. Stavlja mi se na inkriminaciju nekakav luksuzni život, puste nekretnine itd. Sve te nekretnine su kupljene prije bilo kojeg inkriminiranog perioda koji vi ovdje stavljate, riječ je o jednoj promašenoj konstrukciji koja sa životom nema veze. Ja se nisam imao vremena baviti Barišićem, Pavošević, Mravkom ili zvati te firme. Da sam ja ili sam zvao firme ili preko Barišića? Ma nema šanse, ja pojma nema tko je što radio. Niti je to moj posao. Ima struktura tamo, rizničar, šef računovodstva, glavni tajnik koji to sve kontrolira i njegov zamjenik".

Sanader o odabiru direktora javnih poduzeća

"Direktore javnih poduzeća su predlagali ministri ili članovi predsjendištva. Ja nijednog direktora koji je to bio u moje vrijeme nisam poznavao prije. I imao sam povjerenja u ljude koji su bili moji najbliži suradnici, oni su predložili. Ove koje ja spominjem ne želim nešto teretiti. Ja nisam došao ovdje kao neki Zorro osvetnik, nego sam došao reći kako je to bilo. On kaže: 'Čuj, imam sjajnog čovjeka, Mravka za HEP. Ali nikad ja te ljude nisam vidio. Vidio sam ih jedan ili dva puta na nekim sastancima kad su došli u Vladu. I sad da ja njima kažem: 'Aj ti ovo radi, ili..."

Sanader o zbirci slikarskih umjetnina

"Zbirka je nastajala 30 godine. Prve slike sam kupio još kao student, znači više od 30 godine. Ona je već negdje početkom 90-ih bila vrlo velika, ja mislim preko 300 slika".

Kako je zaradio prvi novac

"Prodali smo stroj za pravljenje vrećica od papira. Prodali smo taj stroj u Austriji i zaradili jako dobre novce".

O Jarnjaku

"Jarnjak je bio zadužen za sve što je profesionalno vezano za stranku, organizacijsko-tehničko-financijsko poslovanje je bila njegova zadaća, da on brine o tome. Barišić za financiranje uz računovodstvo i Maček za kampanje. Ja sam mogao mirno, bar sam tako vjerovao, se posvetiti državnim poslovima".

Pročitajte više