Nevjerojatno priznanje policije, o napadu na Platku odlučili bez cijelih snimki

POLICIJA je Indexu danas potvrdila novi važan detalj u priči o napadu na Platku.

Naime, iz Policijske uprave primorsko-goranske tvrde da su tek 2. veljače, dakle prošli četvrtak, raspolagali cjelovitim snimkama nadzornih kamera koje su snimile incident na Platku. To znači da su činjenice o napadu na HGSS-ovce koji je policija proglasila tek običnom tučnjavom utvrđivali a da nisu odgledali cijele snimke onoga što se događalo. Barem tako iz policije sada tvrde. 

Nevjerojatno priznanje policije

"Policijska uprava primorsko-goranska neposredno nakon samog događaja na Platku, odnosno intervencije od 29. siječnja,  zaprimila samo fragmente snimki, dok je cjelovitu snimku imala na raspolaganju 2. veljače, a o čemu postoji i Potvrda o privremenom oduzimanju predmeta koju potpisuju policijski službenici koji izuzimaju snimku te davatelj snimke. Ta cjelovita snimka je uz ostalu dokumentaciju dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci istoga dana", stoji u odgovoru riječke policije Indexu.

No u nastavku odgovora krije se nešto još važnije - policija eksplicitno potvrđuje da je odluku da nikoga od trojice MMA-ovaca koji su napali HGSS-ovce ne prijavi kazneno te da prekršajno, osim MMA-ovaca, prijavi i HGSS-ovca te još jednu ozlijeđenu osobu koja se suprotstavila MMA-ovcima donijela na temelju fragmentiranih snimki, za koje sama kaže da nisu mogle pružiti potpune informacije o događaju!

"Parcijalni dijelovi snimke koji su policiji bili dostupni tijekom večeri intervencije, iako date u dobroj namjeri od strane ovlaštene osobe Goranskog sportskog centra, nisu mogle pružiti potpune informacije o događaju pa je stoga policija od stručnih osoba koje tehnički održavaju video nadzor izletišta Platak, zatražila i naknadno dobila fizički cjelokupan validan video zapis",  stoji u odgovoru policije Indexu. 

Podsjetimo, policija je u srijedu javnosti obznanila da je dovršila kriminalističko istraživanje, da neće kazneno prijaviti nikoga od MMA-ovaca te da će prekršajno prijaviti pročelnika HGSS-a Marka Andrića koji se uključio u sukob te još jednu ozlijeđenu osobu koja se suprotstavila trojcu iz BMW-a.

Policiju smo dodatno još upitali zašto iste večeri ili u ponedjeljak nisu zatražili cjelovite snimke videonadzora kako bi utvrdili sve relevantne činjenice, ako su već prvotno dobili tek fragmente, kada je točno policija tražila cjelovite snimke te zašto je policija utvrđivala činjenično stanje događaja na Platku iz fragmentiranih snimki.

Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo. 

DORH istražuje jednog MMA-ovca

Podsjetimo, Državno odvjetništvo u Rijeci jučer je izvijestilo da je otvorilo istragu nad 21-godišnjakom kojeg sumnjiči da je tijekom nedavne tučnjave na Platku počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede.

Riječko tužiteljstvo tu je informaciju objavilo kao dopunu priopćenja od 3. veljače, kada je izvijestilo da je, nakon analize zaprimljenog policijskog izvješća, odlučilo da su potrebni dodatni izvidi tučnjave na Platku nakon kojih će biti donesena državnoodvjetnička odluka. Izvidi DORH-a uslijedili su nakon što je napokon od Policijske uprave primorsko-goranske primio izvješće o događaju s Platka. 

Iz riječkog Državnog odvjetništva prethodno su rekli da ih policija nije izvijestila o tučnjavi na Platku, u kojoj su ozlijeđene tri osobe, te da su o svemu doznali iz medija pa su, kako su naveli, zatražili dostavu pisanog izvješća o svemu što je policija utvrdila. Naloženi su i dodatni izvidi. Policija je ranije objavila da će prekršajno prijaviti petoricu sudionika tučnjave na Platku, a među njima je i 21-godišnjak protiv kojeg je sada tužiteljstvo pokrenulo i kazneni postupak.

Prema onome što od ranije znamo o trojcu iz BMW-a koji je napao HGSS-ovce, iz priopćenja DORH-a možemo zaključiti da Općinsko državno odvjetništvo nije pokrenulo istragu protiv Mateja Krunića, koji je 2000. godište, već da je to ili Lovro Pavelić ili Luka Tiriel Abramović, koji su 2001. godište. 

Prema informacijama kojima raspolaže Index, kao i pregledom snimki, iz kojih se zbog kvalitete i udaljenosti ne može posve sigurno reći tko je tko od napadača, proizlazi da DORH zbog udaranja nogom u glavu HGSS-ovca koji je sjedio na tlu istražuje Lovru Pavelića. 

Tko su MMA-ovci na snimkama s Platka

Naime, prema neslužbenim informacijama, Luka Abramović je osoba u crnoj jakni koja je s mladićem u bijeloj jakni išla za HGSS-ovcem. Mladić u bijeloj jakni šakom udara HGSS-ovca Marka Grgačevića u glavu nakon što je odbio izvući BMW kojim su prethodno driftali uz skijašku stazu. 

Drugi mladić u crnoj jakni u sukob se uključio kad se tučnjava već bila rasplamsala. Dotrčava iz BMW-a i upućuje više udaraca prema nekoliko ljudi, od čega je daleko najgori udarac koji je zadao HGSS-ovcu koji je u tom trenutku sjedio na tlu. Iz zaleta ga je udario nogom u glavu dok je HGSS-ovac Grgačević bio leđima okrenut od njega. Ponavljamo, Grgačević je mirno sjedio na tlu. 

Druga snimka nadzornih kamera s Platka otkrila je svu brutalnost tog čina i još više dovela u pitanje postupanje policije, koja je, nakon što je prvo prešutjela događaj, svu trojicu iz BMW-a prijavila tek prekršajno za naročito drsko ponašanje pa dan kasnije održala bizarnu presicu, na kojoj su se dva policijska šefa iz Rijeke čudila reakciji javnosti, odbila dati pojedinosti tučnjave i obznanila da će prijaviti i pročelnika HGSS-a Marka Andrića i još jednu osobu koja se suprotstavila MMA-ovcima. 

 

Video: RTL

Policija utvrđivala što se dogodilo iz snimki iz kojih se, kako sada sami priznaju, nije moglo utvrditi sve što se dogodilo

Uz pretpostavku da Državno odvjetništvo zbog brutalnog udarca u glavu istražuje Pavelića, proizlazi da je prvi udarac uputio Krunić. Abramovića je, proizlazi, pročelnik HGSS-a Andrić, koji je dotrčao u pomoć kolegama, srušio na tlo, a on mu je potom zadao nekoliko udaraca šakama i nogom.

Ista osoba u crnoj jakni, a za pretpostaviti je da se radi o Abramoviću, još jednom pada i na tlu dobiva više udaraca. Nakon toga ga jedna od dvije djevojke koje su također bile u BMW-u sprječava da se ponovno uključi u tučnjavu. Abramović je, podsjetimo, bivši mladi skijaški reprezentativac Hrvatske, ali i Turske, koji je kasnije potpuno prešao u MMA. Nakon incidenta izbačen je iz Borilačkog kluba Dynamite. Krunićevo ime se također spominjalo uz borilačke sportove. 

Uz činjenicu da je policija unatoč brutalnim udarcima ocijenila da nije bilo brutalnosti ekipe iz BMW-a prema HGSS-ovcima te da su ih tek prekršajno prijavili, kao i dvojicu iz napadnute skupine, sada znamo i da je policija utvrđivala što se događalo na Platku iz snimki iz kojih se, kako policija sada sama priznaje, nije moglo utvrditi što se sve dogodilo. Naravno, pod uvjetom da je ovo što sada govori policija istina.

Pročitajte više