New York Post se ispričao zbog karikature Obame kao čimpanze

NAKON dva dana prosvjeda zbog kontroverzne karikature čimpanze koju su ubila dva policajca, a za koju su mnogi ustvrdili kako predstavlja američkog predsjednika Baracka Obamu, New York Post je ponudio ispriku, ali istodobno kritizirao one koji su iskoristili priliku da novine nezasluženo nazovu rasističkima.

U članku naslova "Ta karikatura", uredništvo Posta piše kako karikatura "prikazuje dva policajca koji stoje iznad leša čimpanze, govoreći 'Sad će morati naći nekog drugog da napiše prijedlog za izlaskom iz krize'. Njena je namjera bila narugati se saveznom antirecesijskom zakonu. Točka", stoji u članku.

"No, shvaćena je drukčije – kao slika predsjednika Baracka Obame i kao jedva prikriveni rasizam. To ni u kom slučaju nije bila njena svrha, i onima koji su se osjetili uvrijeđenima se ispričavamo.", pišu u Postu.

Ponekad je karikatura samo karikatura

"S druge strane, postoje oni u medijima i javnosti koji su se već prije sukobljavali s Postom i koji su iskoristili ovaj incident za vraćanje dugova. Njima ne pružamo nikakvu ispriku. Ponekad je karikatura samo karikatura, čak i onda kad ju oportunisti žele pretvoriti u nešto drugo", završava tekst.

New York Post je stao uz svoju karikaturu, rekavši kako je ona parodija na dva događaja – smrt čimpanze Travisa kojeg su nedavno morali ubiti i antirecesijskog zakona koji se izglasava u Kongresu.

S druge strane, karikatura je proizvela burne reakcije dijela građanstva, predvođenih propovjednikom Alom Sharptonom, koji su organizirali prosvjede. Čimpanza je, tvrde oni, jasna i uvredljiva aluzija na Obamu. Unatoč isprici Posta, i danas bi ispred njihove zgrade mogli biti organizirani novi prosvjedi.

J.D.
Foto: New York Post

Pročitajte više