New York Times: Amerika streljivo za Ukrajinu kupuje i u Srbiji

Ilustracija: EPA

SJEDINJENE Američke Države odobrile su prodaju takozvanog nestandardnog streljiva Ukrajini u vrijednosti od 165 milijuna dolara.

Ova odluka Ukrajincima je priopćena tijekom posjeta američkog šefa diplomacije Antonya Blinkena i ministra obrane Lloyda Austina Kijevu prošlog vikenda.

Amerikanci traže streljivo i na istoku Europe

Kako piše New York Times, Amerikanci većinu streljiva koje šalju u Kijev imaju u vlastitim zalihama, ali se oslanjaju i na obrambene dobavljače koji pretražuju tvornice streljiva u istočnoj Europi kako bi pronašli novo streljivo prema dizajnu iz doba Sovjetskog Saveza.

Podsjetimo, Ukrajina je ranije zatražila da joj SAD proda niz tipova nestandardnog streljiva, uključujući granate za topove, automatske bacače granata, minobacače, rakete za višecijevne bacače raketa...

SAD je kupovao takvo oružje i streljivo nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. kako bi njime opremao partnere u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Srbi šalju streljivo Ukrajincima

Jedna od tvrtki koje se bave pronalaskom tvornica koje mogu izraditi "nestandardno" streljivo je Ultra Defense iz Floride, koja surađuje s proizvođačima oružja u BiH, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. U Srbiji je to dio kompleksa Zastava u Kragujevcu. New York Times tvrdi da te države osiguravaju 90 posto "nestandardnog" streljiva koje kupuju Amerikanci.

Srbija slanjem streljiva Ukrajini zapravo posredno radi protiv Rusije. Prodaja streljiva, a vjerojatno i drugog naoružanja za obranu Ukrajine, mogući je razlog usporavanja izolacije Srbije od Europske unije zbog neusklađivanja vanjske politike, dodaje New York Times.

Pročitajte više