New York Times: Proturaketni štit seli na Balkan ili u Tursku?



SJEDINJENE Države odustale su danas i službeno od gradnje sustava za obranu od projektila u Poljskoj i Češkoj, budući da su procijenili kako iranski kapaciteti za ispaljivanje projektila dugog dometa nisu tako razvijeni kao što se prije mislilo. 

Iranci preslabi?

To je danas potvrdio i američki predsjednik Barack Obama jer je u svom obraćanju naciji rekao kako SAD razmatra druge načine obrane koji će na bolji način odgovoriti na prijetnje iz Irana. Predsjednik Obama pojasnio je danas da je najbolji način da se odgovorno poboljša sigurnost SAD i njihovih saveznika u Europu je da se razmjesti sistem za obranu od raketa koji na najbolji način odgovara prijetnjama.

SAD zapravo svoju odluku o odustajanju od programa temelji na odluci da je iranski program razvoja projektila dugog dometa manje razvijen nego što se prije mislilo, što smanjuje razinu prijetnje SAD-u i velikim europskim gradovima. Robert Gates, američki ministar obrane, danas je i sam potvrdio na konferenciji za novinare da se definitivno odustaje od kontroverznog štita u istočnoj Europi. Dodaje je kako će SAD razmjestiti razarače opremljene presretačima koji će na najbolji način odgovoriti na prijetnje.

Rusi uvijek protiv

Razvoj obrambenog sustava naišao je na snažno protivljenje Rusije, koja je više puta zaprijetila kako ju taj sustav direktno ugrožava. Amerikanci uporno tvrde kako obrambeni sustav nema veze s Rusijom, nego s prijetnjama s Bliskog istoka, ali Rusi su ostali čvrsto pri svom stavu.

Češka Vlada također je u svom priopćenju potvrdila je kako je osobno predsjednik Obama nešto poslije ponoć nazvao premijera te zemlje i rekao da njegova administracija odustaje od planova da se izgradi proturaketni štit na teritoriju Češke. Na isti način informirana je i Poljska.

Hrvatska je ionako u NATO-u

Američki mediji danas kalkuliraju da bi se proturaketni štit mogao preseliti na Balkan, gdje je primjerice Hrvatska ili Albanija članica NATO-a ili u Tursku.  New York Times danas je tako objavio mišljenje fizičara sa Stanforda Deana Wilkeninga čiji je izvještaj bio polazna osnova za odluku o odustajanju ideje o izgradnji proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj.

Naime Wilkening je u razgovoru za NYT naglasio kako bi najviše imalo smisla razmjestiti sustav bliže Bliskom istoku odnosno na Balkanu ili Turskoj. Također Wilkening je naglasio kako odustajanje od proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj ne znači ujedno i odustajanje od tog programa već će se on razmjestiti na drugu lokaciju.

Pročitajte više