Nezadovoljni radnici hotela "Jaska" predali prosvjedno pismo predstavnicima vlasti

DESETAK radnika hotela "Jaska", organiziranih u Novom sindikatu uručilo je danas prosvjedno pismo predstavnicima vlasti u kojem upozoravaju da su dobili nezakonite otkaze te da im poslodavac unatoč privremenoj mjeri nije isplatio plaće još od listopada prošle godine.

Radnici očekuju od premijera Ivice Račana, predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, predsjednika Republike Stjepana Mesića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se privremenim mjerama i učinkovitom reakcijom nadležnih ustanova spriječi bezakonje u hotelu "Jaska".

Dvanaest radnika, koji su u štrajku od početka studenoga prošle godine, za zaostalih devet plaća potražuje oko 200.000 kuna., što smatraju niskim iznosom jer je poslodavac još od početka 2002. donio odluku o isplati minimalnih plaća.

Upozoravaju da ne mogu naplatiti ni tako nizak iznos jer je hotelu "Jaska" blokiran račun. No, pritom upozoravaju da unatoč tome tvrtka posluje normalno, te da se "poslušnim" radnicima plaće isplaćuju na crno.

Nezadovoljni radnici stupili su u štrajk početkom studenoga prošle godine, zahtijevajući potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu zaostalih plaća ali im je poslodavac dao otkaz, a na njihovo mjesto nezakonito zaposlio nove radnike, rekao je novinarima predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Dodao je da je kasnije pravomoćnom presudom utvrđeno da je štrajk bio zakonit te da radnike treba vratiti na posao.

"Iako smo iskoristili sve zakonske mogućnosti, uključujući i podnošenje kaznene prijave protiv direktora, nismo uspjeli ostvariti svoja prava", rekao je Iveković.

Pročitajte više