Nezaposlenost u SAD-u pala na 5,6 posto, zapošljavanje slabo

NEZAPOSLENOST u Sjedinjenim Državama pala je na 5,6 posto u siječnju nakon što je stvoreno 112.000 novih radnih mjesta, manje nego se očekivalo, a taj bi trend, ako se nastavi, mogao utjecati na izglede predsjednika Georgea W. Busha za ponovni izbor.

Stopa nezaposlenosti pala je za 0,1 posto u siječnju na 5,6 posto, što je najniži postotak od listopada 2001. godine, priopćilo je u petak američko ministarstvo rada.

Stvoreno je 112.000 novih radnih mjesta što je već peti mjesec za redom da raste broj radnih mjesta u SAD-u. Analitičari su, međutim, razočarani jer su očekivali da će američko gospodarstvo stvoriti 150.000 novih radnih mjesta.

Oživljavanje tržišta rada vidi se kao ključno za održiv oporavak američkog gospodarstva. Analitičari smatraju da bi američka ekonomija morala stvarati mjesečno 300.000 i više novih radnih mjesta, ali ona ostaje daleko iza toga cilja.

Očekuje se da će rast broja zaposlenih biti ključno pitanje američkih predsjedničkih izbora u studenom ove godine. Demokratski predsjednički kandidati napadaju predsjednika Busha govoreći da je njegova gospodarska politika pomogla samo bogatim Amerikancima i učinila malo da stvori nova radna mjesta.

Otkako je Bush preuzeo dužnost više od 2 milijuna Amerikanaca je izgubilo posao. Prošloga mjeseca u SAD-u je bilo oko 8,3 milijuna nezaposlenih.

Slabo novo zapošljavanje vidi se kao posljedica povećanog iscrpljivanja postojeće radne snage i izvoza poslova iz SAD-a u druge zemlje s jeftinijom radnom snagom.

Prosječna satnica američkog radnika porasla je na 15,49 dolara u siječnju s 15,47 dolara iz prethodnog mjeseca.

Pročitajte više