Nezavisne novine: Pregovori o predaji Ratka Mladića

VLASTI Republike Srpske i Srbije posljednjih dana intenzivno pregovaraju s još jednim haškim bjeguncem o dragovoljnoj predaji, a prema neslužbenim informacijama radi se o bivšem zapovjedniku vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, prenose Nezavisne novine u broju od nedjelje.

Policija Republike Srpske, ne navodeći o kome se radi, kazala je da je "posljednjih mjeseci bilo više pokušaja uspostave kontakta s tim bjeguncem. Prije desetak dana kontakt je konačno uspostavljen i od tada traju intenzivni pregovori o njegovoj predaji".

Prema neslužbenim informacijama koje prenose Nezavisne novine, riječ je o generalu Mladiću, ali se pominje i ime ratnoga načelnika Centra javne sigurnosti Banja Luka Stojana Župljanina, optuženog za ratne zločine u Kotor Varošu i brojna ubojstva nesrba u Banjoj Luci.

Prema saznanjima Nezavisnih novina, pregovore o predaji vode bliski suradnici premijera Srbije Vojislava Koštunice, dok iz RS u njima sudjeluju ministar i direktor policije RS, Darko Matijašević i Dragomir Andan. Tim povodom je u subotu navečer u Beogradu održan sastanak predstavnika vlasti RS i Srbije.

Glasnogovornik direktora policije RS Radovan Pejić u subotu je u Neumu kazao kako "se u Beogradu događa nešto što bi moglo razveseliti građane BiH i što će ubrzati njezin put ka europskim integracijama".

"U Beogradu su već ministar Darko Matijašević i direktor Dragomir Andan, a i ja žurim tamo", rekao je Pejić u Neumu, odbijajući priopćiti pojedinosti.

Haški tribunal traži od vlasti RS da uhite i izruče Radovana Karadžića, bivšeg vođu bosanskih Srba, i Stojana Župljanina, koji su optuženi za ratne zločine, a od vlasti Srbije se traži izručenje Ratka Mladića, također optuženog za ratne zločine.

Pročitajte više