Nezavisni sindikat organizira u srijedu, 15. siječnja, štrajk u srednjim školama

NEZAVISNI sindikat u srednjim školama Hrvatske potvrdio je danas da će u srijedu, 15. siječnja, u srednjim školama i učeničkim domovima organizirati štrajk solidarnosti s nenastavnim osobljem kojem, unatoč porastu plaća u školstvu, nisu povećane plaće.

Predsjednik sindikata Andrija Puljević izrazio je na konferenciji za novinare nezadovoljstvo jer je Vlada ravnateljima povećala plaće čak za 20 posto, nastavnicima samo za prosječno šest posto, dok su nenastavnom osoblju plaće ostale iste.

Puljević tvrdi da su time produbljene razlike u plaćama pa traži da se plaće nastavnika prosječno povećaju za 14 posto, a nenastavnog osoblja za 20 posto.

Primjerice, plaća ravnatelja s 20 godina staža sada iznosi 6.630 kuna, nastavnika s istim stažem 4.323 kune, a čistačice 1.951 kunu.

´Naš se sindikat obvezao na zaštitu prava cjelokupnog članstva, jer solidarnost je nužna za sindikalni opstanak´, upozorio je Puljević.

Dodao je da poslodavac mora platiti vrijeme provedeno u štrajku u kojem će, po sindikalnoj procjeni, sudjelovati oko 15.000 zaposlenih u srednjem školstvu.

Nezavisni sindikat u potpunosti podražava petodnevni štrajk Sindikata hrvatskih učitelja u osnovnim školama te poziva sve sindikate u prosvjeti na udruživanje kako bi se prema poslodavcu postavili kao snažan socijalni partner.

Pročitajte više