Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traži ministra vizionara

NAJBOLJI je primjer zanimanja za odgojnoobrazovni sustav u Hrvatskoj silna jagma za mjesto ministra prosvjete i športa jer dok za sva druga ministarska mjesta ima i po pet kandidata, za mjesto ministra prosvjete nema nikoga, ocijenio je danas u Varaždinu predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Andrija Puljević.

Kako je rekao Puljević, Nezavisni sindikat koji predstavlja zaposlenike u srednjoškolskom sustavu poručuje da želi ministra vizionara, koji će konačno početi s reformom školstva, koji će Hrvatskom saboru predložiti donošenje temeljnih akata, koncepciju i pedagoške standarde koji, po njemu, kasne trinaest godina.

Nezavisni sindikat ne želi ministra činovnika koji će uredno odraditi svoj mandat i otići u zasluženu saborsku ili ministarsku mirovinu. Budući ministar prosvjete konačno mora pokrenuti proces odgoja i obrazovanja kao temeljni resurs ove zemlje. Ulaganje u mladost ulaganje je u budućnost Hrvatske. Onaj tko to ne vidi, ne vidi ni hrvatsku budućnost. To je poruka Nezavisnog sindikata i Vladi i budućem ministru kojega sindikat poziva na suradnju i podržava ako on proširi vizije uništenog sustava u kojemu se nalazimo, ocijenio je Puljević na tribini u Varaždinu. Kako je izjavio, Nezavisni sindikat ne želi se suprotstavljati ni roditeljima, ni učenicima, ni školskim upravama, ni Ministarstvu prosvjete i športa, želi samo da se svi upregnu u isti posao za bolji materijalni položaj djelatnosti i djelatnika zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima.

Za novi granski kolektivni ugovor pregovori počinju poslije Nove godine i kroz njega Nezavisni sindikat želi dugoročno riješiti plaće zaposlenika u srednjim školama i učeničkim domovima kako bi postale pristojne. Kako je ocijenio Puljević, "položaj zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima nije zavidan i to nije stvar od jučer, a naša je lijepa tradicija da se o tome razgovara samo u ekscesnim i prigodnim situacijama".

Pročitajte više