NFCA kritizira Franka zbog prenaglašavanja slučaja Gotovina

Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) uputila je pismo američkom veleposlaniku u Hrvatskoj Ralphu Franku u kojem ga kritizira zbog naglašavanja značenja predaje odbjeglog generala Ante Gotovine Haškom sudu kao preduvjetu za ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije.

Pismo predsjednika NFCA Edwarda Andrusa potaknuto je izvješćima hrvatskih medija s konferencije za novinare 16. prosinca na kojoj je Frank naglasio presudnu važnost predaje Gotovine Haškom sudu kao preduvjetu za pristup Hrvatske euroatlantskim integracijama, rekao je u ponedjeljak NFCA u priopćenju dostavljenom Hini u Washingtonu.

Priopćenje napominje kako Frankove opaske dolaze nakon medijskih izvješća da su Sjedinjene Države proslijedile neobvezujuću notu, takozvani non-paper, vladama zemalja članica Europske unije u kojem ih pozivaju da ne odrede datum početka pregovora s Hrvatskom o uključenju u EU prije predaje generala Gotovine ICTY-ju.

Andrus u pismu naglašava kako Frank i Sjedinjene Države pridaju pretjeranu važnost predaji Gotovine ICTY-ju i previđaju koliko Hrvatska čini u suradnji s Haškim sudom i koliko je postigla u razvoju svoje demokracije i u poticanju stabilnosti u regiji.

Kopije pisma upućene su i američkom državnom tajniku Colinu Powellu i vodećim članovima odbora za vanjsku politiku Kongresa.

Andrus navodi kako je uloga SAD-a u pokušaju da utječe na EU protiv određivanja datuma za početak pregovora o članstvu s Hrvatskom "odražava nedostatak uravnoteženosti i srazmjernosti".

Andrus je pozvao Sjedinjene Države da ponovno razmotre svoje stajalište o generalu Gotovini i brzo izmijene svoje postupanje prema Hrvatskoj oko toga.

Pismo naglašava kako je Hrvatska učinila više u suradnji s ICTY-jem nego bilo koja država u regiji i da je Gotovina jedini bjegunac iz Hrvatske.

Andrus je istaknuo da je Hrvatska vodeća demokratska država u regiji te da su nacionalni odnosi u zemlji danas bolji nego u bilo kojoj drugoj državi bivše Jugoslavije uključujući i Sloveniju, članicu EU-a i NATO-a, na čije se nepriznavanje relativno značajne populacije nacionalnih manjina uglavnom nitko ne obazire.

U pismu se tvrdi da Hrvatska ima vodeću ulogu u procesu pomirbe i suradnje u regiji. Hrvatska se kao potpisnica Američko-jadranske povelje obvezala na regionalnu suradnju dok nastoji ući u NATO i nastavlja napore za uspostavom prijateljskih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom o čemu svjedoče skorašnji posjeti Beogradu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera, rekao je Andrus.

Andrus je kritizirao Frankovu tvrdnju da je predaja generala Gotovine preduvjet za postizanje stabilnosti u regiji napominjući da je Hrvatska već stabilna demokracija.

Predsjednik NFCA također stavlja u pitanje stalno naglašavanje važnosti koju SAD pridaje slučaju Gotovina. Andrus kaže da čak i da su optužbe protiv Gotovine dokazive one blijede u usporedbi s djelima Ratka Mladića i Radovana Karadžića koji su optuženi za genocid.

Andrus u pismu kritizira izjavu veleposlanika Franka u kojoj je sugerirao da sve što je Hrvatska do danas učinila nije toliko važno koliko pronalaženje generala Gotovine.

On se pita kako Gotovinina predaja može biti smatrana isto tako važnom kao "jačanje demokratskih institucija, pomirba sa susjednim zemljama i suradnja između hrvatske Vlade i vodeće nacionalne srpske stranke" u Hrvatskoj.

Andrus je također pogrešnim ocijenio stajalište SAD-a koji traži predaju Gotovine iako on možda više uopće nije u Hrvatskoj navodeći da Hrvatska kao mala zemlja nema mogućnosti da Gotovinu lovi po svijetu. On kaže kako se Frankova izjava da je Hrvatska odgovorna za uhićenje Gotovine nije "konstruktivna niti realistična" navodeći da američke i druge snage NATO-a u BiH s mnogo većim resursima za devet godina nisu uspjele uhititi Mladića i Karadžića.

NFCA je krovna organizacija skupina američkih Hrvata koje, prema njezinim navodima, okupljaju oko 130.000 članova.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više