NFCA kritizira SAD zbog usporedbe Gotovine, Karadžića, Mladića

NACIONALNI Savez Hrvatskih Amerikanaca (NFCA) kritizirao je američku usporedbu haških optuženika Ante Gotovine i bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića i rekao da se SAD trebaju suprotstaviti politizaciji rada Haškog suda koji, kako tvrdi, želi izjednačiti krivnju Hrvata, Muslimana i Srba.

U pismu američkom veleposlaniku za ratne zločine Pierre-Richard Prosperu predsjednik NFCA John Kraljic je prigovorio zbog stalnih usporedbi koje čine američki dužnosnici između optužnica protiv Gotovine i Karadžića i Mladića, kao što je učinjeno u nedavnoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, rečeno je u četvrtak u priopćenju NFCA.

On je kazao kako Haški sud politizira svoj rad nastojeći izjednačiti krivnju Hrvata, Muslimana i Srba za zločine u bivšoj Jugoslaviji i pozvao Sjedinjene Države da se kritičnije odnose prema takvom radu ICTY-ja.

Kraljić je argumentirao svoj prigovor za hrvatskog generala rekavši da Gotovina, za razliku od Mladića i Karadžića nije optužen za genocid.

Osim toga, upozorio je on, nema apsolutno nikakva dokaza da su bilo "general Gotovina, ili neki drugi hrvatski vojni ili civilni dužnosnik, naredili da se počine ratni zločini ili da su bilo koji od tih zločina bili sustavni".

"Uvjerljivost optužnice počiva na pitanju da li je general Gotovina propustio upotrijebiti svoju zapovjednu odgovornost da zaustavi takve zločine ili kazni one koji su možda počinili takve zločine", rekao je Kraljic u pismu.

Kraljic tvrdi da Gotovinina optužnica ukazuje na "vrlo ozbiljan problem u radu ICTY-ja" koji sve više nastoji "staviti jednaku krivnju na Hrvate, Srbe i Muslimane za teške ratne zločine koji su se dogodili u Hrvatskoj i BiH".

Predsjednik NFCA je rekao da je Haški sud slijedeći taj cilj otišao tako daleko da se osloni na dokaze koje je prikupio bivši dužnosnik Republike Srpske čija se upitna pouzdanost pokazala kada je u Gotovininu optužnicu uključeno da su hrvatske snage ubile dvije osobe za koje se pokazalo da su žive.

Kraljic u pismu Prosperu naglašava kako se radi o politizaciji ICTY-ja koja se pokazuje ne samo u optužnicama protiv hrvatskih časnika nego i nedavnoj objavi da je Sud vodio istragu o bivšem predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću kao i ranijim istragama NATO-a zbog akcija u napadu na Srbiju 1999.

On je naglasio kako takvim postupanjem Haški sud "daje argument onima u Srbiji koji nastavljaju nijekati da je Srbija daleko najviše kriva za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji".

Kraljic je takve napore Haškog suda usporedio s nirnbeškim suđenjem nacistima nakon Drugog svjetskog rata. "Da su nirnberški procesi...uključili istrage i suđenja za američka i britanska bombardiranja Dresdena ili sovjetski masakr u Katynu, vrijednost ovih suđenja u razotkrivanju nacističkih zločina bila bi bitno umanjena, ako ne i eliminirana", rekao je on.

Kraljic je pozvao SAD da se kritičnije odnose prema takvom radu Haškog suda.

Ustvrdio je da SAD dopušta da akcije jedne osobe, glavne haške tužiteljice Carlea del Ponte, vode "veliki dio američke vanjske politike prema Hrvatskoj".

On je rekao kako Amerikanci tek trebaju vidjeti bilo kakvu stvarnu kontrolu rada ili ispitivanja Haškog suda od strane članica Vijeća sigurnosti čiji je stalni član SAD. To je nazvao "abdikacijom američke odgovornosti".

NFCA je krovna organizacija američkih Hrvata koja okuplja oko 120.000 članova.

Pročitajte više