NHS daje Vladi i Saboru "krampusa" za brigu o siromašnima

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) u povodu Sv. Nikole i predstojećih blagdana daju Vladi i Hrvatskom saboru "krampusa" za brigu koju su pokazali za siromašne građane, odnosno zato što se brinu isključivo za sebe, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare NHS-a.

U Hrvatskoj se živi sve gore, nezaposlenost ne pada, sve je skuplji život i sve više siromašnih, a u Saboru predlažu povećanje naknada za putovanja zastupnicima od 1.000 do 4.000 kuna, istaknuo je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Uz primanja između 12.000 i 15.000 kuna i sve pogodnosti koje imaju, zastupnici bi time dobili još jednu mogućnost da si "podebljaju" zaradu.

Čime su, primjerice, zaradili prosječnu mirovinu od 8.881 kunu, dok ostali umirovljenici moraju preživjeti s prosječno 1.850 kuna, kaže čelnik NHS-a.

Ogorčeni Sever tim je povodom novinarima recitirao pjesmu Miroslava Krleže "Badnjak" u kojoj veliki hrvatski književnik kaže da "Bogatašima daruje Hristos parfeme, kamate, svile, a siromasi gladuju i tuguju i cvile".

Parafrazirajući Krležin stih da "siromašni građani gladuju na Badnjak, na Božić i preko Nove godine", Sever je rekao da će u predblagdansko vrijeme na poklone, putovanja i sl. trošiti uglavnom bogatiji dio društva.

Prosječna obitelj može potrošiti ukupno oko 1.300 kuna na skromne darove, hranu i piće ili jeftiniji novogodišnji aranžman, a siromasi jednako nemaju ni za Božić niti za Novu godinu.

Sever pritom podsjeća na istraživanje koje je pokazalo da se čak 70 posto hrvatskih građana subjektivno osjeća siromašnim, iako je po EU-ovim mjerilima doista siromašno 27 posto ljudi.

I Hrvati sve više postaju robovima potrošačkog društva, što pokazuje rast predblagdanske potrošnje s osam milijardi kuna, koliko je zabilježeno lani, na devet milijardi, koliko trgovci predviđaju za ovu godinu.

Sve više raste i kreditna zaduženost, pa se procjenjuje da trenutno pola milijuna građana otplaćuje kredite, a zaduženost građana u bankama krajem rujna iznosila je 73 milijarde kuna.

Ni mi sindikati nismo dobro odradili svoj posao tijekom godine, morali smo čvršće progovoriti o nepravdama i greškama vlasti, priznao je Sever.

Pročitajte više