NHS i HUS: Bez "socijalnih nemira" zbog zdravstvene reforme

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) i Hrvatska udruga sindikata (HUS) opovrgnuli su danas tvrdnje u medijima da su sindikati postigli konsenzus o organiziranju "socijalnih nemira" zbog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, no još jednom su se usprotivili najavljenoj zdravstvenoj reformi koja bi pogodila prvenstveno siromašne slojeve.

NHS i HUS u priopćenjima demantiraju napis u današnjem broju Slobodne Dalmacije da su prije desetak dana dobili na uvid konačni prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Također opovrgavaju da su sve sindikalne središnjice u ponedjeljak, 21. studenoga, postigle konsenzus da će od Vlade zatražiti moratorij na donošenje zdravstvenih zakona do kraja godine, inače će prosvjedima "dići državu na noge".

NHS u povodu planiranih promjena u zdravstvenom sustavu, zbog kojih bi građani zdravstvenu zaštitu morali sve više plaćati iz vlastitog džepa, pita "zar se mora ukinuti i ovo malo preostale društvene solidarnosti"?

Najave koje dolaze iz Vlade, od jedne porezne stope do sve većih participacija građana u zdravstvu, očit su znak hrvatskog proklizavanja u liberalni kapitalizam, podrške bogatima i sve većeg tereta na ostalima, a posebno umirovljenicima, nezaposlenima, bolesnima i siromašnima.

NHS stoga očekuje od hrvatske javnosti i glasača u Saboru da ovoga puta ne prijeđu olako preko najavljenih smanjenja prava u zdravstvu i ne dopuste izglasavanje takvog zakona, a sindikati bi svakako trebali biti na čelu takvog socijalnog bunta.

HUS pak upozorava da svaka nova mjera u zdravstvu mora uvažavati načela socijalnosti i solidarnosti.

Ako se reformi zdravstva pristupi bez vizije, a pod snažnim uplivom međunarodnih financijskih institucija, skriveno od javnosti i bez socijalnog konsenzusa, posljedice će snositi građani koji će sve skuplje plaćati sve malobrojnije i lošije zdravstvene usluge, ističe HUS.

Pročitajte više