NHS: Početak godine prosječnom plaćom obitelj ne može pokriti polovicu troškova

ANALIZOM potrošačke košarice koja sadrži i izdatke četveročlane obitelji na početku školske godine, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) izračunali su da je kolovoz mjesec najsnažnijeg udara na obiteljski proračun, budući da je prosječnom plaćom od 4.226 kuna bilo moguće pokriti svega 43 posto troškova, a živi li obitelj u iznajmljenom stanu, obitelj je mogla podmiriti jedva jednu trećinu svojih potreba.

"Kolovoz je mjesec najvećeg udara na obiteljski standard i zato ćemo ovu potrošačku košaricu poslati i Vladi", rekao je danas predsjednik NHS-a Krešimir Sever na konferenciji za novinare.

Sever ističe kako su cijene školskih udžbenika za osnovne i srednje škole previsoke te je nužno da država s lokalnim zajednicama pronađe model financiranja školskih knjiga, tako što će odrediti imovinski i dohodovni cenzus na temelju kojih će subvencionirati njihovu nabavku.

Inače, potrošačka košarica NHS-a u kolovozu je iznosila 5.421 kunu, što je za 2,6 više nego u srpnju te bi, da nije bilo troškova školske opreme, obitelj mogla podmiriti 77,94 posto svojih troškova.

Komplet osnovnoškolskih udžbenika prosječno stoji 500 kuna, a srednjoškolskih 1.300 kuna, no pribroje li se tome i cijene školskog pribora, dodatnih pomagala, odjeće i izvanškolskih aktivnosti, troškovi za školovanje djece višestruko rastu.

Potrošačka košarica obitelji s dvoje osnovnoškolaca, izuzevši Zagreb i Varaždin gdje su knjige besplatne, iznosila je u kolovozu 7.800 kuna, pa je prosječna plaća mogla pokriti svega 54 posto troškova te obitelji.

Troškovi obitelji s dvoje srednjoškolaca iznosili su 8.920 kuna pa je prosječnom plaćom obitelj mogla podmiriti jedva 47 posto troškova.

Pohađaju li djeca tečaj stranih jezika, obitelj će za to mjesečno dodatno izdvajati između 250 i 400 kuna, a za neku od slobodnih aktivnosti (plivanje, ritmika, ples itd) još 200 kuna.

"Svjedoci smo da roditelji u pojedinim dijelovima Hrvatske, poput Slavonije, Like, Banovine, ne mogu podnijeti troškove srednjoškolskog obrazovanja zbog preskupih knjiga i prijevoza do škole, pa nakon osnovne škole ne šalju djecu na daljnje školovanje", istaknuo je Sever.

Želi li Hrvatska biti zemlja znanja, kao što to govori ministar školstva u reklami na televiziji, u znanje treba ulagati i omogućiti da država putem besplatnih udžbenika pomogne što širem krugu obitelji, a ne samo onima najugroženijima, rekao je predsjednik NHS-a.

Pročitajte više