Ni premijerka Kosor, ni ministri nemaju pojma koliko Ina duguje državi!

"STUP državnog proračuna za sljedeću godinu je dugovanje Ine državi i prioritet je Vlade u konstrukciji proračuna za sljedeću godinu", najavila je još ovog ljeta premijerka Jadranka Kosor medijima, što ponavlja i danas dodajući kako je dogovor s Inom oko plaćanja duga najbitnija stvar za proračun. No, kako smo istražili, ni Jadranka Kosor, niti ijedan od njenih ministara od ministra financija Ivana Šukera, pa do potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji vode pregovore s Inom oko plaćanja duga, zapravo ne znaju koliko uopće taj dug iznosi.

Milijardu gore, milijardu dole

Cijeli tjedan pokušavamo iz Vladinih ureda dobiti informaciju o dugu, no službenim i neslužbenim kanalima dobivamo kontradiktorne informacije koji idu od milijarde do dvije milijarde kuna. Uostalom, Kosor je sama novinarima prvo govorila 2 milijarde kuna, pa se u jednom trenutku spustila na 1.2 milijarde kuna da bi proteklog vikenda izjavila kako je, eto, dug 1.7 milijardi kuna. Ministra financija Ivana Šukera Ina bi voljela imati s druge strane pregovaračkog stola jer je nedavno rekao kako je dug 1.35 milijardi kuna.

Potpredsjednik Polančec je neodlučno-odlučan jer je potvrdno klimao glavom i Šukeru za 1.35 milijardi, kao i vrludanja Kosor oko iznosa duga od 1.2 do 2 milijarde kuna. Ostali ministri također ne znaju, no složni su u nekoliko stvari: Dug je velik i mora se riješiti!

Iz Ureda za odnose s javnošću nakon dvadesetak telefonskih poziva i pet radnih dana odgovorili su nam službeno kako zapravo oni nemaju točnu informaciju o dugu Ine, iako je riječ o prioritetu Vlade.

"Pa napišite da je dug 1.7 milijardi kuna, tako je rekla premijerka Kosor u subotu", rečeno nam je u telefonskom razgovoru iz ureda glasnogovornika Vlade Zlatka Mehuna, no kada smo postavili protupitanje je li riječ o zaokruženom iznosu, te da želimo odgovor u pisanom obliku s punim iznosom, zaustavljeni smo, a naš je zahtjev odbijen.

Zadovoljite se s usmenim odgovorom kojeg nema

"Morat će te se zadovoljiti s usmenim odgovorom", rekli su nam iz Mehunovog ureda. "Zadovoljili bi se i s usmenim odgovorom kad bi ste nam dali točan iznos, sada ste rekli da ne znate koliko točno iznosi dug", pitali smo opet, uporni nakon pet dana "hvatanja za rukav" da dobijemo odgovor koliko iznosi dug Ine.

"Tako je! Ne možemo vam pomoći", glasio je konačni odgovor iz utvrde Banskih dvora. Toliko o prioritetu Kosor, te shvaćanju važnosti za proračun. Nismo dobili ni odgovor tko zapravo utvrđuje dug, postoji li komisija, ili to uređuje Financijska ili porezna policija. Nisu nas mogli ni uputiti na drugu adresu, jer ni sami zapravo ne znaju.

Ina spremno o dugu

Odlučili smo potražiti odgovor i na drugoj strani, odnosno u Ini, a ondje su nam odgovorili vrlo precizno i to samo u jedan dan.

"Inin dug je znatan",odgovorili su iz Sektora korporativnih komunikacija Ine dodajući da sukladno stanju likvidnosti, uplaćuju određeni iznos u državni proračun. Koliko uplaćuju, nisu htjeli reći.

S druge pak strane, iako su nam uporno ponavljali izjavu Kosor o "otprilike 1.7 milijardi kuna" duga, nikako se u Vladi ne mogu sjetiti da je premijerka Jadranka Kosor u Saboru rekla da ne postoje zapreke oko objavljivanja Ugovora o prodaji Ine te da joj ga je osobno pokazao potpredsjednik Polančec. Za glasnogovornika Mehuna i njegov ured obmane kao i za ministre to je totalna nepoznanica.

Ako ga objavimo, objavit ćemo ga, a ako ne objavimo, neće biti objavljen

I za ugovor o prodaji Ine mađarskom Molu dobili smo usmeni odgovor da ćemo ga nekada možda i dobiti. No, nemaju pojma ni kada ni u kojem obliku. Isto tako odbijenicu Indexa u zahtjevu za objavom Ugovora o prodaji Ine, Mehunov ured nije htio dati u pismenom obliku.

"Morat će te se zadovoljiti usmenim odgovorom", opet nam je službeno rečeno u telefonskom odgovoru, iako nam ništa nisu rekli.

Pročitajte više