Nice Miloševićevu svjedokinju optužio za ubojstva

HAŠKI tužitelj Geoffrey Nice optužio je u srijedu, u nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, svjedokinju odbrane Danicu Marinković da je 1998. godine, kao istražna sutkinja na Kosovu, naredila ubojstva ranjenih Albanaca, što je ona oštro opovrgnula.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, Nice je citirao izvješće direktorice beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, objavljeno 2002. godine, da joj je više srbijanskih policajaca posvjedočilo da je Danica Marinković 28. veljače 1998. u selu Likošane "osobno naredila da se ubije nekoliko članova porodice Ahmeti".

Nice je precizirao da je Danica Marinković kao istražna sutkinja Okružnog suda u Prištini došla u Likošane izvršiti očevid poslije sukoba policije i skupine Albanaca, te da je "u nazočnosti 30 članova specijalne antiterorističke jedinice" vidjevši ranjene članove porodice Ahmeti rekla: "Ja ove neću uzeti, ubijte ih".

Tijela 14 ubijenih Albanaca, sutradan su završila u mrtvačnici, rekao je Nice.

"Ne znam ni gdje su Likošane, niti sam ikada bila tamo. Od tužitelja očekujem da me informira koji su policajci to izjavili Nataši Kandić i gdje i što su čekali od 1998. do 2002. godine. Recite mi imena tih policajaca i kada su to oni izjavili", odgovorila je Danica Marinković.

Tužitelj Nice je rekao da će na to vratiti kasnije, ali su ga suci Iain Bonomy i Patrick Robinson upozorili da je izrekao tešku optužbu protiv svjedokinje i da mora iznijeti dokaze i informacije koje je potkrepljuju, ako ih ima.

Svjedokinja je rekla da su protiv nepoznatih počitelja tih zločina podnesene krivične prijave.

Tužitelj Nice je u srijedu završio unakrsno ispitivanje Danice Marinković, a u nastavku suđenja optuženi Milošević će je u četvrtak dodatno ispitivati.

Miloševiću se sudi za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj te za genocid u BiH.

Pročitajte više