Nije bio sin tajkuna ili "uglednik" pa dobio četiri godine za dvije smrti u prometnoj nesreći

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

VOZAČ Igor Loborec na zagrebačkom je Općinskom sudu, u ponovljenom suđenju, nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, a zbog teške prometne nesreće, u kojoj su u prosincu 2012. na zagrebačkim Sveticama poginuli otac i sin, 36-godišnji Darijo Puljić i njegov osmogodišnji sin Patrik.

Podsjetimo, Loborec je upravljajući Toyotom Celicom brzinom od 86,3 kilometara na sat vozio zapadnim kolničkim trakom Ulice Svetice u smjeru juga, pokušavajući izbjeći teretno vozilo, skrenuo u desno. Izgubio je nadzor nad Toyotom i prešao na istočnu polovinu kolnika gdje je u nekontroliranom kretanju u zanošenju u desno naletio na rubni kamen i prešao na nogostup naletjevši na pet metalnih stupića, kontejner za smeće, a potom i na Patrika i Darija Puljića koji su se kretali nogostupom. Obojica su zadobila višestruke i po život opasne ozljede od kojih su preminuli na mjestu nesreće.

Horvatinčiću uvjetna, a Mačešić izašao nakon godinu dana 

Loborec je poznat kao veliki ljubitelj brzine, o čemu su svjedočile i fotografije i statusi na njegovom Facebook profilu, koji je bio oblijepljen fotografijama kobne Toyote Celice i komentarima iz kojih je vidljivo da mu "opaliti po gasu" nije stran pojam.


No, sudeći po recentnim presudama, čini se da pravosuđe u Hrvatskoj ima dvostruke kriterije.

Primjerice, još uvijek je svjež slučaj Dejana Maćešića suvlasnika propale tvrtke One2Play  koji je pušten iz zatvora gotovo godinu dana prije isteka zatvorske kazne koju je služio za ubojstvo mladog Sinišu Smiljanića. Maćešić je pijan prošao kroz crveno na semaforu i automobilom naletio na Smiljanića te ga usmrtio.

Maćešić je dobio dvije godine za ubojstvo, a u zatvor je tako otišao u lipnju 2014., a pušten je u srpnju 2015. godine. Suvlasnik One2Playa čak 35 puta evidentiran u raznim prometnim prekršajima, ali tek nekoliko puta je zbog toga pravomoćno osuđivan.



Dobro je "prošao" i Tomislav Horvatinčić koji je proglašen krivim te osuđen na godinu i osam mjeseci uvjetne kazne jer je kriv za pomorsku nesreću u primoštenskom akvatoriju u kojoj je 16. kolovoza 2011. poginulo dvoje talijanskih nautičara, bračni par Salpietro. U zatvor ide ako u roku od tri godine ponovi kazneno djelo, no nije mu zabranjeno upravljanje brodom. 

U izricanju presude sud je uzeo u obzir olakotne okolnosti zbog kojih je Horvatinčić osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godine i osam mjeseci.

Horvatinčiću nije bio prvi puta


"Sud je kao olakotne okolnosti cijenio žaljenje, odnos prema djelu i posljedicama djela, spremnost da naknadi štetu obitelji, činjenicu iz kaznene evidencije da je neosuđivan, te da je teškog zdravstvenog stanja, dok posebnih otegotnih okolnosti nije našao" obrazloženje je sutkinje Maje Šupe. 

To nije bio prvi put da je Horvatinčić osuđivan zbog nesreća koje je skrivio, a koje su rezultirale smrtnim posljedicama, a o čemu je Index već pisao. Prvo ubojstvo Horvatinčić je počinio za volanom automobila krajem osamdesetih kada je pregazio pješakinju Mandu Vučković, za što je isto dobio uvjetnu kaznu i to od šest mjeseci. Devet godina kasnije prebrzo je vozio i izazvao nesreću u kojoj je poginula Nada Petrović. Dvadeset godina kasnije opet je izazvao prometnu nesreću, srećom obitelj u drugom automobilu prošla je samo s lakšim ozljedama.

Bilo je dovoljno da se poznata sportašica iskreno pokaje

Poznata hrvatska rukometašica i olimpijka Ivana Lovrić također nije provela ni dana u zatvoru iako je skrivila smrt majke troje malodobne djece i uz to pobjegla s mjesta nesreće bez da je pozvala Hitnu.

Ona je prije tri godine automobilom usmrtila Vesnu Petrović na pješačkom prijelazu i u ponovljenom suđenju opet dobila uvjetnu kaznu na 18 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina. U obrazloženju presude stajalo je da se "iskreno pokajala".

Ubojica iz "ugledne obitelji" za dvije smrti dobio dvije godine


Jedan od najpoznatijih slučajeva svakako je onaj iz Makarske kada su na nogostupu, na korak do pješačkog prijelaza, poginule 16-godišnjakinje Ana Andrijašević i Kata Erceg.

Ubojica za volanom bio je Ivan Primorac, sin hercegovačkog tajkuna Marijana Primorca koji svoj uzlet može zahvaliti i činjenici da je bio intimus bivšeg premijera i ratnog profitera Ive Sanadera. 

 Prvotno ga je sutkinja splitskoga Općinskog suda Maria Majić osudila na dvije i pol godine zatvora. Kasnije će tu presudu umanjiti suci Županijskog suda pod predsjedanjem danas pokojnog predsjednika Kaznenog odjela, suca Vinka Cuzzija. Naime, kazna je bila šest mjeseci manja, a obrazloženje presude citira se i danas.
 
"Ivan Primorac dolazi iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja kojemu su roditelji omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim", obrazloženje je suda koje je šokiralo hrvatsku javnost. Naime, mnogi su smatrali kako se za oca koji maloljetnom sinu daje bolid od 320 "konja", ne može reći da ima društveno prihvatljivo ponašanje samo zato jer sina školuje u inozemstvu. Na kraju je Ivan Primorac proveo u zatvoru otvorenog tipa u Valturi 22 mjeseca da bi nakon toga otišao na školovanje u švicarski Luzern. Naime, pušten je dva mjeseca ranije zbog dobrog ponašanja i nastavio je voziti "snažne" automobile.

Mamini i tatini sinovi ubojice


Hrvoje Žužić, koji je 1. kolovoza 2007. s 2,15 promila alkohola, vozeći svoj BMW brzinom od 111 kilometara na sat, izazvao je prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić. U nesreći je teško ozlijeđen i Ružičin dečko, 22-godišnji Hrvoje Matijašić.

Suđenje Žužiću junioru, obilježila je jadikovka njegova oca Željka, kako novinari od samog početka pišu da se "ovdje ne sudi Hrvoju Žužiću, nego sinu tajkuna Željka Žužića". Žužić je osuđen na pet godina, a izašao je dan ranije.

Tu je i slučaj iz 16. lipnja 2007. godine kada je 29-godišnja Jasmina Čelica krenula na posao u jednu zagrebačku knjižaru, ali onamo nikada nije stigla. Na pješačkom prijelazu u središtu grada moćnim Jeep Cherokeejem pokosio ju je 22-godišnji Marko Leko, sin poduzetnika.

Ubrzo je ustanovljeno da uopće nije smio sjesti za volan tog vozila jer mu je snaga veća od 75KW, što nije dopušteno vozačima mlađim od 24 godine. Pa ipak, mladić koji je u godinu dana počinio pet prometnih prekršaja, nakon policijskog očevida na slobodu se odvezao sam.

Županijski sud u Zagrebu Leku je osudio samo na uvjetnu kaznu od godine dana. U zatvoru neće provesti nijedan dan, neće platiti nijednu kunu kazne, neće dobiti nijedan negativni bod, a vozačku će zadržati.

Pročitajte više