Mesić: Stepinac je nakon rata primao čelnike NDH ne bi li podigli ustanak protiv novih vlasti

Foto: Index (FaH)

"NE MOŽETE Stepinca promatrati isključivo u sklopu njegovoga ponašanja u vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali ga ne možete promatrati ni isključivo u vrijeme njegovoga sukoba s poslijeratnim vlastima. On je mnogo manje žrtva komunističkog progona, a mnogo više vlastitoga antikomunizma koji ga je doveo do toga da je i nakon završetka Drugoga svjetskog rata prihvaćao u Nadbiskupskom dvoru visoke ustaške funkcionare koji su se vraćali, ne bi li podigli ustanak protiv novih vlasti, da je prihvatio čuvati zlatne rezerve ustaške države i arhivu njezinoga ministarstva vanjskih poslova", rekao je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić u razgovoru za beogradski magazin Nedeljnik.


Razgovor s Mesićem objavljen je pod naslovom "Samo slijepci ne vide hrvatske zločine nad Srbima", a Mesić je odgovarao na pitanja o porastu ustaštva u Hrvatskoj.

"Hrvatska ne rehabilitira nacizam, fašizam i ustaštvo. Hrvatska to i ne smije, jer je u svojem ustavu zapisala da je sagrađena i na temeljima antifašizma. Dakle, Hrvatska ne smije doći u sukob s vlastitim ustavom, niti ga dovesti u pitanje. S druge strane, da me ne biste pogrešno razumjeli, bilo je u posljednje vrijeme poteza koji u najmanju ruku
opravdavaju ocjenu o neprihvatljivom toleriranju ponašanja onih kojima je  ustaška paradržava i danas ideal. Na takvo ponašanje nisu reagirale ni aktualna vlast, ali ni oporba, i to je zabrinjavajuće. Što se zločina nad Srbima tiče, njih se naprosto ne može negirati. Postoje iz vremena Drugog svjetskog rata egzaktni podaci o tome i samo slijepac se može praviti da ih ne vidi", rekao je Mesić dodajući da oni koji "forsiraju ustašonostalgiju" zapravo izdaju Tuđmana.

Komentirajući rad ministra kulture Zlatka Hasanbegovića rekao je kako se on sam legitimirao kao "zaljubljenik u ustašku državu i ustaštvo".

"Stvar je osnovne političke pristojnosti da takvoga čovjeka nemate u vladi", zaključio je na kraju Mesić.

Pročitajte više