MZOS nacrtom novog pravilnika želi regulirati vjeronauk izvan škole

Foto: 123rf

U PRIJEDLOGU novog Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji, našao se članak 21. koji predviđa postojanje imenika ili "Knjige evidencije" onih učenika koji pohađaju nastavu vjeronauka izvan škola. Međutim, problem je što u samom nacrtu novog Pravilnika nije određeno na koje se vjerske zajednice odnosi, ali za pretpostaviti je da se to neće odnositi na one vjerske zajednice koje već imaju organiziran vjeronauk u sklopu škole.

"Knjiga evidencije učenika koji pohađaju nastavu vjeronauka izvan škole (u daljnjem tekstu:
Knjiga evidencije) dokument je u koji se upisuju podaci o učenicima koji pohađaju nastavu
vjeronauka izvan škole i njihovim postignućima, kao i podaci o odgojno-obrazovnome radu i
drugim aktivnostima", stoji u Pravilniku.

Vjerske zajednice će voditi i čuvati knjigu evidencije te održavati nastavu vjeronauka za učenike koji ju pohađaju izvan škole. Njihova je dužnost "školi u kojoj se učenik obrazuje, tijekom i na kraju odgojno-obrazovnog razdoblja, dostaviti podatke o postignućima učenika, kao i podatke o odgojno-obrazovnome radu, drugim aktivnostima i izostancima"

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Nacrt prijedloga Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama, te otvorilo javno savjetovanje na portalu eSavjetovanja. U javnom savjetovanju se može sudjelovati ovdje.

Pročitajte više