Todorić nije samo Gazda, nego čovjek zbog kojeg vlada piše zakone

Foto: Duško Marušić/Pixsell, 123rf, Index

VLADA je pripremila zakon za Agrokor, najavila je to jučer na izvanrednoj konferenciji za medije ministrica gospodarstva. Ista ona vlada koja je do jučer ponavljala kako je to privatni problem kompanije sada je iznenada spremna pomoći.


U petak popodne, dok ostali članovi vlade već putuju negdje na vikend, ministrica najavljuje da će vlada kao policajac nadzirati financijsko, poslovno i vlasničko restrukturiranje Agrokora.

Javnosti se međutim nije potrudila pojasniti detalje tog zakona. Uostalom, čemu? Pa na njih se to ionako ne odnosi, osim na one koji imaju 8.000 zaposlenika i milijardu kuna duga. Kao u onom vicu, u tom slučaju niste dužnik nego sistemska kompanija. Ostali poduzetnici u teškoćama neka se snalaze s postojećim, očigledno neučinkovitim zakonima.

Zakon koji je pisan za Agokor

"Želim naglasiti da ovaj zakon ne pripremamo za Agrokor ili Todorića. Voljela bih da taj zakon nikad neću morati primijeniti na neku hrvatsku tvrtku. No, ako bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, to bi se moglo primijeniti i na njih", kazala je ministrica, koju je na izvanrednu presicu natjerala upravo činjenica da tržište, rejting agencije i kreditori ne vjeruju Ivici Todoriću. Njegova kompanija ima 3,2 milijarde eura duga prema bankama i vlasnicima obveznica i još 2,2 milijarde eura duga prema dobavljačima. Značajan dug stiže na naplatu dogodine i tržište ne vjeruje da će ga uspješno vratiti.


Nakon izbijanja krize u Agrokoru, na Markovom trgu prvo su ignorirali problem i tvrdili da je Indexovo izvještavanje samo medijsko pretjerivanje. Ponavljali su poput glasnogovornice kompanije kako je Agrokor stabilan i da uredno vraća obaveze. Kad se probleme nije moglo više skrivati, jer rejting agencije i burze ne vjeruju vladi, dosjetili su se da je to privatna tvrtka koja ima mudru upravu koja će to sama riješiti.

Noćni sastanci u vladi, misterij plaćanja poreza


Te prazne riječi pratila su konkretna djela, mediji su otkrili noćne sastanke u vladi s predstavnicima Agrokora. Misterij je ostao i kako koncern koji je dužan na sve strane nema dospjeli porezni dug, a nikad nije demantirana ni izgledna nagodba s poreznom upravom za koju je nadležan ministar Marić. Ministar, koji je u vladu stigao s Rolexom koji je zaradio kao direktor strategije Agrokora, skupio je tri prijave povjerenstvu za spriječavnje sukoba interesa. Zato o Todorićevom koncernu govori Martina Dalić, čija prijava povjerenstvu nije vezana uz ovu sistemsku, nego jednu drugu - stratešku kompaniju Inu.

Prije tjedan dana ruski kreditor u razgovoru za Bloomberg najavio je da želi preuzeti upravljanje jer imaju 1,3 milijarde  razloga za to. Od onda se očekuje obraćanje predsjednika uprave Agrokora. No umjesto njega danima smo slušali uspaničene dobavljače u strahu da bi Todorićev slom značio i njihov kraj.

Vlada počela dramatizirati oko sloma Agrokora

I premijer Plenković još je na prošlotjednoj sjednici kazao kako nema potrebe dramatizirati. A onda u petak popodne - iznenadna spoznaja. Vlada je ta koja sad dramatizira jer je shvatila da bi propast tvrtke koja nosi 15 % BDP-a mogla snažno negativno utjecati na gospodarstvo.

I što onda vlada zapravo radi? Priznaje da ima neučinkovite zakone, pa će novim skrojenim po mjeri omogućiti ubrzano stvaranje novog Agrokora nakon, vrlo vjerojatnog, izbacivanja Todorića. Hoće li im dodijeliti upravitelja, pa odgoditi plaćanje poreza njima i dobavljačima? Znaju li ruski kreditori da bi se njih kao i druge banke moglo  spriječiti da drastično otpišu potraživanja dobavljača, bace ih na koljena i krenu u rasprodaju? Nije li to scenarij iz predstečajnih nagodbi? Da. Za obične poduzetnike vrijede postojeći stečajni zakoni, za sistemske tvrtke vlada piše nove.

 

Pročitajte više