13 država poslalo pismo upozorenja Izraelu

Foto: EPA

Ministri vanjskih poslova 13 zemalja upozorili su pismom Izrael zbog sveobuhvatne vojne ofenzive na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, navodi se u medijskom izvješću. Njemački list Süddeutsche Zeitung izvijestio je da su potpisnici također zatražili veću pomoć za palestinsko stanovništvo. Sve države G7, skupine velikih industrijski razvijenih zemalja, potpisale su pismo od četiri stranice osim Sjedinjenih Država.

U pismu izraelskom ministru vanjskih poslova Israelu Katzu ministri su istaknuli pravo Izraela na samoobranu i osudili terorističke napade Hamasa i drugih islamističkih skupina izvedene 7. listopada. Istodobno su pozvali vladu premijera Benjamina Netanyahua da učini sve što je u njezinoj moći kako bi ublažila razornu i sve goru humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Prema izvješću Süddeutsche Zeitunga, također su pozvali Izrael da otvori sve granične prijelaze u obalnom pojasu za dostavu pomoći, uključujući i prijelaz Rafah s Egiptom.

Krenula ofenziva

Prije nešto više od tjedan dana izraelska je vojska napredovala s istoka prema Rafahu unatoč snažnim međunarodnim upozorenjima. Od tada vojska kontrolira i palestinski dio graničnog prijelaza Gaze prema Egiptu. Važan granični prijelaz od tada je zatvoren za humanitarnu pomoć. Izrael i Egipat se međusobno optužuju za to.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova država G7 Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Japana i Kanade te njihovi kolege iz Australije, Danske, Finske, Nizozemske, Novog Zelanda, Južne Koreje i Švedske.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant najavio je jučer raspoređivanje dodatnih trupa u Rafahu. Ondje su već pogođene stotine ciljeva i uništeno nekoliko tunela, navela je izraelska vojska. Prema podacima UN-a, oko 600.000 ljudi već je napustilo grad na granici s Egiptom.

Pročitajte više