Nijedna adresa dostavljena iz Republike Srpske nije točna

NIJEDNA adresa navodnog boravišta haških optuženika koju su predstavnici Republike Srpske dostavili vlastima u Beogradu, nije se pokazala točnom, izjavio je u četvrtak član Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar.

"Nakon operativne promjene utvrđeno je da se na nekoliko tih adresa ne nalazi, niti se nalazio u nekom prethodnom razdoblju netko od haških optuženika", kazao je Lončar novinarima. Dodao je da je tih adresa bilo "jako malo, a ne onoliko koliko se u javnosti predstavlja", ali nije točno naveo koliko su adresa vlasti Republike Srpske dostavili, na koliko su se osoba adrese odnosile, kao niti kada su obavljene operativne provjere dostavljenih informacija.

Bivši premijer Republike Srpske Milorad Dodik je prije nekoliko dana izjavio da je službenom Beogradu dostavljeno devet adresa na kojima se u Srbiji skrivaju haški optuženici iz Republike Srpske te je optužio srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu i Vladu Srbije za "nezainteresiranost da uhite haške optuženike iz Republike Srpske za koje postoji velika vjerojatnost da se nalaze u Srbiji".

Haški sud od vlasti u Srbiji traži izručenje 18 haških optuženika, među kojima ima i državljana Bosne i Hercegovine, a među kojima je i bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić koji se, po riječima haške tužiteljice Carle del Ponte, skriva u Srbiji.

Pročitajte više