Nijemac među očevim stvarima pronašao vrijedne dokumente o Hitleru



ADOLF Hitler imao je poseban tretman u zatvoru Landsberg blizu Münchena, u kom je bio zatvoren 1924. godine. Dopuštalo mu se da ima stotine posjetitelja, a za jednu rođendansku zabavu posjetilo ga je od 30 do 40 ljudi, pokazuju nedavno pronađeni dokumenti.

Dokumente, njih petstotinjak, nedavno je među vlasništvom svog preminulog oca pronašao muškarac iz Nürnberga. Njegov je otac te dokumente kupio na buvljaku u 70-ima, rekao je Werner Behringer, čija će aukcijska kuća iz Fürtha dokumente prodati sljedeći mjesec. Behringer je rekao da su dokumenti stajali među svežnjem knjiga iz Drugog svjetskog rata te da muškarac koji ih je kupio nije ni znao da postoje.

Početna cijena 25.000 eura

Autentičnost dokumenata potvrdit će se tek kad originali budu izloženi, rekli su za AP iz bavarskog državnog arhiva, ali zasad se čini da se dokumenti podudaraju s ostalima iz tog zatvora u vremenu u kom je Hitler tamo boravio.

Dokumenti će biti izloženi na dražbi 2. srpnja, s početnom cijenom od 25.000 eura.

Iako je sam Hitler potpisao samo jedan dokument i iako je velik dio informacija o njegovom boravku u Landsbergu već poznat, dokumenti daju zanimljiv uvid u vrijeme u kom je Hitler bio mladi vođa nacista. U Landsbergu je zatvoren nakon što su nacisti probali pučem preuzeti vlast 1923. godine, osuđen je na pet godina, a tamo je proveo samo devet mjeseci i napisao zloglasni "Mein Kampf". 

Kao na godišnjem odmoru

Behringer je rekao da se iz dokumenata vidi kako je budući njemački vođa zatvorsko vrijeme provodio kao na godišnjem odmoru. Pruski general Erich Ludendorff, junak Prvog svjetskog rata, mogao ga je posjećivati koliko god je htio, bez nadzora. Samo 19 mjeseci nakon što je završio u Landsbergu, Hitleru je došlo od 30 do 40 gostiju na proslavu njegovog 35. rođendana.

Ravnatelj zatvora Otto Leybold naveo je kako je Hitler uvijek bio "razuman, skroman, pristojan prema svima – posebno prema čuvarima".

Među dokumentima se nalazi i korespondencija Hitlera sa zastupništvom Mercedes Benza. Hitler je pisao kako nije siguran hoće li kupiti noviji model Benz 11/40 ili stariji model 16/50, jer se brinuo da bi noviji model mogao imati većih problema s motorom. "Ne mogu svake dvije do tri godine kupovati novi auto", napisao je i zatražio da mu se sačuva jedan automobil koji mu se sviđao dok ga ne puste iz zatvora.

Pročitajte više