Nijemci podigli optužnicu protiv Nikice Jelavića

TUŽITELJSTVO u njemačkom Kemptenu podiglo je optužnicu protiv Nikice Jelavića zbog pokušaja prijevare i poticanja na lažno svjedočenje, javlja Jutarnji list.

Glasnogovornik državnog odvjetništva u Kemptenu Peter Koch za Jutarnji je list potvrdio kako je optužnica podignuta krajem prošlog tjedna i zatim proslijeđena Zemaljskom sudu na kojem će se voditi suđenje. Detalji optužnice još nisu izneseni u javnost, poznato je tek da bi suđenje moglo početi najkasnije za dva mjeseca, a Jelavić će do tada ostati u pritvoru.

Podsjetimo, njemački sud Jelavića tereti za pokušaj prijevare, odnosno da je pomoću krivotvorene dokumentacije podnio odštetni zahtjev kojim od pokrajine Bavarska traži odštetu veću od pola milijuna eura. Jelavić je novac zatražio nakon što je 2006. oslobođen svih optužbi za pljačku jedne draguljarnice u Kemptenu 1990. Zbog te pljačke je bio uhićen 2004. godine u Frankfurtu.

Bavarske vlasti ga optužuju da je prilikom predaje tužbe s odštetnim zahtjevom predočio krivotvorene ugovore i krivotvorene bankovne dopise, jer je morao znati da mu nije bila nanesena tolika šteta. Jelavića Bavarci sumnjiče i da je nagovorio dvoje svjedoka da u istoj građanskoj parnici u veljači 2007. daju lažne izjave.

J.C.
Foto: Index

Pročitajte više