Nijemci se bez pritisaka ne bi suočili sa svojom prošlošću

BEZ PRITISKA iz inozemstva Nijemci se nikada ne bi suočili sa svojom nacističkom prošlošću, izjavio je u intervjuu za njemačku novinsku agenciju Dpa voditelj memorijalnog centra koncentracijskog logora Buchenwald Volkhard Knigge..

´Još uvijek postoji veliki otpor većeg dijela našeg društva da prihvati odgovornost za našu povijest´, kazao je Volkhard Knigge u intervjuu.

Njemačka će 30. siječnja tiho obilježiti 70. obljetnicu Hitlerova dolaska na vlast. Tadašnji njemački predsjednik Paul von Hindenburg imenovao je Adolfa Hitlera njemačkim kancelarom 30. siječnja 1933. godine.

Knigge kaže da je spremnost Njemačke da isplati odštete osobama koje su pod nacističkom vladavinom bile prisilni ili ropski radnici pojavila tek nakon jakih pritisaka iz inozemstva.

Zaklada za isplatu odštete, u kojoj sudjeluju najveće njemačke tvrtke, osnovana je 2000. godine i otada se isplate bivšim zatvorenicima redovito isplaćuju.

´Na žalost to je pitanje postalo javni problem tek nakon tužbi od strane američkih odvjetnika´, objašnjava Knigge.

On također smatra da bi povjesničari trebali više pozornosti pokloniti načinima na koje nacizam utječe na Nijemce u njihovom svakodnevnom žvitou.

´Ne smije se zaboraviti da je nacistički režim bio diktatorski režim koji je veliki dio stanovištva podržavao´, kazao je Knigge.

U koncentracijskom logoru Buchenwald bilo je u razdoblju od 1937. do 1945. zatočeno oko 250.000 zatvorenika, od čega je 56.000 bilo ili ubijeno ili je umrlo od iscrpljenosti, gladi ili bolesti.

Ostaci logora, koji se nalazio u blizini grada Weimara, sačuvani su kao sjećanje na žrtve logora.

Pročitajte više