NIJEMCI SE ŽALE Hrvatska policija nije učinila ništa protiv grupe provalnika dok nismo na njih ukazali

Screenshot: BR

U SVIBNJU ove godine u hrvatskim se medijima pisalo o tome kako je njemačka policija razotkrila je i najvećim dijelom uhitila međunarodnu bandu provalnika kojom je upravljano iz Hrvatske.

"U Münchenu je dosad uhićeno 20 provalnica, a od četiri osobe za koje se sumnja da su vođe bande dvojica su još početkom svibnja u suradnji s hrvatskom policijom uhićena u blizini Zagreba", rekao je tada Reinhold Bergmann, voditelj odjela za borbu protiv međunarodnih provalničkih bandi na konferenciji za tisak.Tom prilikom je u "dvije vile u blizini Zagreba" pronađen nakit i gotovina u vrijednosti od oko 100.000 eura.

"Ukradeni novac očito odlazi u Hrvatsku. Radi se o vilama u mramoru. Ljudi koje smo tamo zatekli nemaju zaposlenje", rekao je Bergmann. Njemački istražitelji procjenjuju da provalničkoj grupi pripada i do 500 članova koji su međusobno svi u rodu i ne djeluju samo u Njemačkoj nego i u Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

Kriminalci imaju slobodu kretanja diljem Europske unije, ali policija ne
 
Iako je njemačka policija tada pohvalila suradnju hrvatske policije u vezi uhićenja osumnjičenih, sada se mogu čuti kritike koje se odnose na neaktivnost hrvatske policije i pravosuđa kada je riječ o istraživanju i progonu spomenutog kriminalnog klana u Hrvatskoj. Jednostavnije rečeno, njemačka policija smatra da bi se hrvatski kolege trebali više oko toga, angažirati, a ne čekati da netko drugi za njih odradi taj posao.
 
Kako je u svježem prilog izvijestila bavarska javna televizija BR, Sebastian Fiedler iz njemačkog sindikata policije upozorava da je problem što se “kriminalci diljem Europe mogu slobodno kretati”, dok je “policija ograničena nacionalnim granicama”. Istrage naročito usporava činjenica da se “za svaki istragu koja vodi u drugu zemlju mora pokrenuti proces pravne pomoći”. Iz Europola se na to također žale, ali ne očekuju ubrzo promjene na bolje, što znači da će kriminalni klanovi koji operiraju diljem Europske unije i dalje imati tu prednost.
 
BR citira glasnogovornika Županijskog suda u Zagrebu Krešimira Devčića koji smatra da je važno “da se ne vode paralelni postupci protiv više osoba”, no činjenica je da u praksi to znači da je njemačka policija privela pravdi kriminalni klan provalnika koji je svoju bazu imao u Hrvatskoj i kojim se hrvatska policija uopće nije bavila dok je kolege iz njemačke nisu zamolile za pomoć.

Pročitajte više