Nijemci švercali humanitarne lijekove protiv AIDS-a namijenjene Africi

JEDNA njemačka farmaceutska tvrtka masovno je krijumčarila lijekove za oboljele od AIDS-a u Južnoafričkoj republici i prodavala ih uz ogromnu zaradu u Njemačkoj, otkrio je državni tužitelj iz Lubecka Rudiger Meienburg.

Kako prenosi Deutche Welle, radi se o velikom lancu švercanja humanitarnih lijekova, gdje su prevaranti iskoristili nižu cijenu lijekova protiv AIDS-a koju svjetski farmaceutski giganti daju u humanitarnih akcija ili za prodaju u siromašne afričke zemlje. Šverceri su iskoristili višestruko nižu cijenu nego na zapadu i lijekove koji su trebali ići u JAR, prodavali u Njemačkoj.

Prevarantska tvrtka za trgovanje lijekova sa sjedištem na otoku Syltu, uvozila je humanitarne lijekove iz JAR-a preko Belgije i Švicarske, vadila iz ambalaže i stavljala u druge paketiće, a potom prodavala po njemačkim ljekarnama.

Tvrtka za zdravstveno osiguranje AOK optužila je vlasnike ljekarni da im je moralo biti sumnjivo kad su im prodavači dolazili s cijenama lijekova znatno nižima od tržišnih. No, osiguravatelji nisu ogorčeni oko etičkog dijela ove priče: farmaceuti su ih naljutili jer su pacijentima i njima naplaćivali punu cijenu i tako masno zarađivali.

Odmah su se javile i humanitarne organizacije koje su upozorile da ovaj degutantni slučaj šverca ne bi smio smanjiti isporuku Africi jeftinijih lijekova protiv side.

Pročitajte više