Nijemci u Dalmaciji najradije viđeni gosti, Srbi najmanje poželjni

NIJEMCI su, prema istraživanju provedenom nad 500 ispitanika iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, najradije viđeni gosti, slijede ih Talijani, a na treće mjesto plasirali su se Česi.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, 42 posto ispitanika smatra Nijemce najpoželjnijim gostima u Dalmaciji, 18,2 posto glasova dobili su Talijani, dok su Česi "osvojili" treće mjesto sa 16,4 posto glasova.

Istraživanje je također pokazalo da Dalmatinci domaće goste cijene gotovo jednako kao i strance. Naime, 41 posto građana smatra Hrvate boljim gostima od stranaca, dok se tek 25 posto građana odlučilo za strance kao bolju klijentelu na Jadranu.

Poželjnost prema pojedinim nacionalnim skupinama varira od županije do županije. U Zadarskoj županiji po poželjnosti prednjače Nijemci, tik za njima glasove Zadrana osvajaju Hrvati, na trećem su mjestu Austrijanci, a na četvrtom Slovenci.

U Šibensko-kninskoj županiji nakon Nijemaca koji su također na prvom mjestu, slijede Česi,  iza njih Hrvati, a u Splitsko-dalmatinskoj su nakon Nijemaca gotovo podjednako poželjni Austrijanci i Česi. Jednak raspored simpatija prema gostima tih nacija imaju i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, piše list.

Najmanje poželjni gosti u Dalmaciji, prema rezultatima istraživanja, su Srbi, koji su osvojili samo 1 posto glasova ispitanika.

Foto:V.G.

Pročitajte više