Nikad manje Amerikanaca ginulo po Iraku

JEDANAEST pripadnika američkih oružanih snaga je tijekom srpnja 2008. godine izgubilo život u Iraku, što je najmanji broj od početka američke invazije na tu zemlju.

Prije toga je rekord držao svibanj, kada je poginulo 16 američkih vojnika. Vojni izvori, s druge strane, upozoravaju da bi brojka mogla neznatno porasti, ukoliko se uračunaju nestali vojnici koji bi se proglasili mrtvim ili ranjenici umrli u vojnim bolnicama.

Međutim, brojka od samo 11 poginulih Amerikanaca predstavlja više nego uvjerljiv indikator općeg poboljšanja sigurnosnog stanja u Iraku u odnosu na prethodna razdoblja. Tako je u srpnju prošle godine život u Iraku izgubilo čak 80 američkih vojnika.

Pad broja žrtava se bilježi i među iračkim civilima, vojnicima i pripadnicima sigurnosnih službi. Prema podacima Associated Pressa, u srpnju je u bombaškim i sličnim napadima poginulo 510 Iračana, odnosno oko četiri puta manje u odnosu na srpanj 2007. godine, kada je ubijeno njih 2021.

Analitičari, pak, upozoravaju na mogućnost da se ovaj trend - kao u nekim prethodnim slučajevima - može preokrenuti, pogotovo na sjeveru Iraka gdje se bilježi jačanje terorističke aktivnosti.

S druge strane, kod američkih vojnih zapovjednika je primjetan optimizam, odnosno procjene kako je ispočetka kontroverzna strategija predsjednika Busha s početka 2007. godine  - temeljena na velikom povećanju broja američkih vojnika na terenu - urodila plodom. Uz povećan broj vojnika, poduzete su mjere s kojima su se vodeće sunitske paravojske privukle na američku stranu, a vlada šijitskog premijera Nourija al-Malikija pokazuje sve veći autoritet.

Opće poboljšanje sigurnosnog stanja je već sada stvorilo uvjete da se dio američkih snaga - odnosno pet brigada - povuče, tako da sada u Iraku ima 145.000 vojnika.

D.A.

Pročitajte više