Nikal u eurima izaziva alergiju

KOVANICE eura pogubne su za osobe koje pate od alergija, jer u slitini od koje su izrađene ima nikla, priopćio je profesor Giampiero Patriarca, direktor alergološkog odjela u sveučilišnoj bolnici Gamelli u Rimu.

Profesor je proveo istraživanje na 35 pacijenata, od kojih je 25 alergično na nikal. Rezultate je objavio British Journal of Dermatology i pokazali su se vjerodostojnima.

Kovanice europske valute i starih lira držali su na koži ispitanika 72 sata, nakon čega je u alergičara primijećena kožna reakcija, i to na mjestu gdje su bile kovanice od 1 i od 2 eura, dodaje se u studiji.

Alergija na nikal je među najčešćim alergijama u visokorazvijenim zemljama. Pogađa između 7 i 10 posto žena i između 2 i 3 posto muškaraca, ističe se u studiji.

"Kod alergije na nikal, na rukama može izbiti ekcem s manjim plikovima. Jedina je mogućnost prevencije izbjegavati dodir s predmetima s visokim udjelom nikla", kaže profesor Patriarca.

"Europska središnja banka trebala bi možda pustiti u promet kovanice od legure s puno manjim udjelom nikla, pa i bez njega", upozorio je.

Europski naputak iz 2000. preporuča da se smanji uporaba nikla u slitinama za izradu svakodevnih predmeta koji su u duljem dodiru s kožom, kao što su naočale. No naputak ne vrijedi za kovanice.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više