Nikica Jelavić čeka suđenje u Njemačkoj

ZEMALJSKI sud u kemptenu u Bavarskoj zaprimio je optužnicu koju je protiv Nikice Jelavića podiglo tamošnje državno odvjetništvo, potvrdio je glasnogovornik suda. Termin suđenja još nije utvrđen.

Njemačko državno odvjetništvo optužilo je Jelavića za pokušaj prijevare u posebno teškom slučaju i krivotvorenje službenih isprava u četiri posebno teška slučaja i poticanja na davanje lažne izjave u dva slučaja, rekao je za jednu novinsku agenciju državni odvjetnik i Kemptenu Peter Koch. Za djelo ili pokušaj prijevare njemački Kazneni zakonik predviđa zatvorsku kaznu do pet godina ili novčanu kaznu, ali je u posebno teškim slučajevima zatvorska kazna od šest mjeseci do deset godina zatvora.

Podsjetimo, njemački sud Jelavića tereti za pokušaj prijevare, odnosno da je pomoću krivotvorene dokumentacije podnio odštetni zahtjev kojim od pokrajine Bavarska traži odštetu veću od pola milijuna eura. Jelavić je novac zatražio nakon što je 2006. oslobođen svih optužbi za pljačku jedne draguljarnice u Kemptenu 1990. Zbog te pljačke je bio uhićen 2004. godine u Frankfurtu.

Bavarske vlasti ga optužuju da je prilikom predaje tužbe s odštetnim zahtjevom predočio krivotvorene ugovore i krivotvorene bankovne dopise, jer je morao znati da mu nije bila nanesena tolika šteta. Jelavića Bavarci sumnjiče i da je nagovorio dvoje svjedoka da u istoj građanskoj parnici u veljači 2007. daju lažne izjave.

D.M.

Pročitajte više